Glas Javnosti

SKANDALOZNO: Osumnjičen za nedozvoljene polne radnje nad decom, pušten da se brani sa slobode

Hronika
Autor: Glas javnosti

“Ja ne znam šta još treba da uradi da bi se ozbiljno shvatilo. Ovo je sve nas toliko prenerazilo, da nemam reči" - kaže otac žrtve.

Za M.M. (86) iz Blaca postoji sumnja da je izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje nad maloletnim licima, ali ga je, nakon saslušanja kod tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Kuršumliji,  sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Kuršumliji pustila da se brani sa slobode.

Kako se navodi u rešenju koje je sastavila sudija Danijela Jović, a kako nam je objašnjeno u Osnovnom sudu u Kuršumliji, određena mu je mera zabrane prilaska, sastanka i komuniciranja sa maloletnim oštećenima.

Sudija nije našla mesta za određivanje pritvora i smatra da se ista svrha može ostvariti blažom merom, na osnovu člana 197 Krivičnog zakonika Republike Srbije- rečeno nam je u Osnovnom sudu u Kuršumliji.


Ovaj član KZ se odnosi na rodoskvrnuće: „Punoletno lice koje izvrši obljubu ili sa njom izjednačen polni čin sa maloletnim srodnikom po krvi u pravoj liniji ili sa maloletnim bratom, odnosno sestrom, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina”.

Reč je o slučaju koji se nedavno dogodio u Blacu. U više navrata, kako su prijavili roditelji, osumnjičeni, koji je pradeda jedne oštećene maloletnice je vršio seksualno nasilje nad njom.

“On je krišom u više navrata devojčicu dodirivao po polnom organu i po grudima preteći joj da će joj „polomiti kosti“ ako kaže roditeljima. Ima reputaciju mirnog dekice pitome naravi i opšte je omiljen u svom okruženju, tako da smo i mi u velikom šoku nakon ovog razotrkivanja. Osim toga, u veoma je dobrom fizičkom stanju i nema nijedan znak demencije. To se dešavalo u Blacu, u kući koja pripada ocu devojčice, dok deda samo živi u njoj, na osnovu svog prava na doživotno plodouživanje. U tu kuću odlazimo povremeno, i uvek smo se osećali opušteno pored dede. Naša ćerka je u više navrata trpela navedeno nasilje, pritom se plašeći da nam to kaže”, priča nam otac jedne od žrtvi.


Kada se razotkrilo, slučaj je prijavljen policiji, a zatim je obavešteno i nadležno tužilaštvo u Kuršumliji, koje je nakon saslušanja osumnjičenog predložilo pritvor do 30 dana. Ipak, sudija za prethodni postupak je smatrala da nema potrebe za tim.

Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji je uputilo žalbu na ovu odluku.


“Ja ne znam šta još treba da uradi da bi se ozbiljno shvatilo. Ovo je sve nas toliko prenerazilo, da nemam reči. Kada je saslušan 16. avgusta i kada je pušten da se brani sa slobode, mi smo bili u kući, jer je naša. Nisam ga pustio da uđe, a ujutro smo otišli”, očajan je otac žrtve.

On ipak veruje da će se utvrditi pravda, ali ne može da veruje da se osumnjičeni slobodno šeta.

“Za to vreme njegove maloletne žrtve  strepe da li će ga negde ponovo sresti i videti, dok za ostalu malu decu predstavlja veliku opasnost ako mu na tren padnu šaka i ako se ukaže prilika. Nejasno je kako sud nije vodio računa o opasnosti koja preti ostaloj deci u komšiluku. Delo je moglo da se ponovi svakog dana njegove slobode, o čemu ćemo tek postaviti pitanje nadležnima na koji način brinu o deci i šta treba da se desi da se lice koje napada pritvori”, rešen je naš sagovornik.

Glas javnosti/Rešetka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR