Glas Javnosti

STRAŠNO! DEČAK UBIJEN SA 37 UBODA NOŽEM, istraga nije vođena 10 meseci!

Hronika
Autor: Glas javnosti

To je posledica rigidnog, grubog i banalnog tumačenja zakona, kaže advokat roditelja ubijenog dečaka koji su imali konačno priliku, posle deset meseci, da Tužilaštvu predoče saznanja i dokaze koje imaju.

Roditelji 13-godišnjeg dečaka koga je prošle godine usmrtio vršnjak u Niškoj Banji konačno su dobili status oštećenih i saslušani su u Osnovnom javnom tužilaštvu, deset meseci nakon što je istraga stajala u mestu. Status oštećenog ima i dečak koji je počinio delo jer u tom trenutku nije imao 14 godina, dok se njegovi roditelji terete za grubo zanemarivanje i zapuštanje. 5. oktobra prošle godine ubijen je 13-godišnji dečak u Niškoj Banji, kada ga je vršnjak 37 puta ubo nožem.

Događaj je tada kvalifikovan kao krivično delo zapuštanje i zanemarivanje deteta. Za to delo terete se roditelji počinioca, M. M. M. i M. M, dok počinilac ne može krivično da odgovara jer je u trenutku dela imao manje od 14 godina. Roditelji ubijenog dečaka dobili su samo status svedoka, ali ne i oštećenih.

Javni tužilac i portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu Vladimir Stanojević kaže da im je status oštećenih dodeljen usled analize dokaza i činjenica do kojih je Tužilaštvo došlo. Dodaje da će biti saslušan i 13-godišnji M. M.


Pošto je reč o detetu, ispitivanje će biti po posebnim pravilima i tehničkim uslovima. Potrebna nam je saradnja sa Višim sudom da bismo to odradili kako je potrebno. Nakon toga, Tužilaštvo će doneti definitivnu i konačnu odluku, ali javnosti garantujem da će se to raditi jako brzo i efikasno i da ćemo sve u vezi sa tim događajem rasvetliti na najbolji mogući način - kaže Stanojević.

To što roditelji ubijenog deteta 10 meseci nisu imali status oštećenih, dok počinilac jeste jer zbog broja godina ne može krivično da odgovara, advokat porodice Saša Knežević vidi kao posledicu “rigidnog, grubog i banalnog” tumačenja zakona.

Na ono što nije regulisano zakonom, primenjuje se osnovna logika i što je još bitnije, pravna analogija. To je poseban institut u krivičnom pravu koji se primenjuje na određeni slučaj, kada se pojavi nešto novo - navodi on.

Do juče je bilo naloženo samo veštačenje maloletnog počinioca na klinici “Dr Laza Lazarević”, a juče je izdata naredba i za veštačenje mobilnih telefona i kompjutera. Knežević smatra da je u čekanju veštačenja dečaka u Beogradu izgubljeno dragocenih deset meseci.


Nenormalno je da istraga stoji u mestu deset meseci. Neverovatno mi je da se čeka veštačenje dečaka. Kakve veze to ima sa veštačenjem kompjutera i telefona? Sve to može da se radi i mimo toga. Besmisleno je gubiti deset meseci i ne raditi ništa, samo čekati nalaz - kaže advokat.

Saslušanje oca ubijenog dečaka trajalo je juče dva i po sata, a saslušanje majke skoro sat i po vremena, dodaje Knežević, ali napominje da ne može da iznosi podatke sa tih saslušanja jer je Tužilaštvo to proglasilo službenom tajnom.

Sve što mogu da kažem je da su roditelji pružili više nego dragocene podatke o tome šta se dešavalo u dužem vremenskom periodu, u kontinuitetu, minimum godinu i po dana unazad i na koji način su roditelji tog deteta to mogli i morali to da znaju. Roditelji nisu izneli samo lična saznanja, šta su videli i čuli o druženju te dece i o njihovom odnosu, o ponašanju tog dečaka, već su izneli i vrlo bitne dokaze u vidu brojnih svedoka koji će svedočiti o tome kako su se ti ljudi ponašali, kako se to dete ponašalo, šta je sve bilo. Priložiće se i nove, šokantne fotografije - priča Knežević.


Veruje da će se iz toga utvrditi krivična odgovornost roditelja M. M. koji je nožem ubio vršnjaka. Siguran je, dodaje dalje, i u to da će se sve privesti kraju “kako treba” i u skladu sa zakonom.

Suđenje će krenuti po podizanju optužnice, a Knežević se nada da će postupak biti prebačen Višem tužilaštvu s obzirom na ozbiljnost. Trenutno je pred Osnovnim jer je delo počinjeno nožem, a ne vatrenim oružjem.

“Našu bol nijedan papir ne može da izbriše”

Roditelji ubijenog dečaka, Mića Savić i Sanja Savić, imali su konačno priliku, posle deset meseci, da Tužilaštvu predoče saznanja i dokaze koje imaju.

Otac se nada da će sada postupak ići brže i da je, kako kaže, Tužilaštvo konačno shvatilo ozbiljnost slučaja.

Njihov gubitak, dodaje majka, neće moći da nadoknadi nikakva presuda. Ipak, oboje su rešeni u tome da pravda bude zadovoljena.

Kao roditelji jedinog deteta koje smo imali, želimo i zaslužujemo da saznamo zašto je naše dete ubijeno. Ako se nadležni ne budu bavili ovim problemom i ako pravni sistem ne odreaguje i ne kazni počinioca i sve zaslužne za ovo zlodelo, ovo se može desiti bilo kome. Ako vam kažem da je od našeg deteta ostalo jedino nekoliko mlečnih zubića, razumećete koliko je teško - navodi Sanja Savić.

Ističe i da veliku podršku kao porodica imaju od roditelja dece ubijene maja prošle godine u “Ribnikaru”.

Sukob dvojice 13-godišnjaka desio se 5. oktobra 2023. godine u Niškoj Banji, a telo dečaka pronađeno je u kući.

Glas javnosti/Južne vesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR