Glas Javnosti

ALEKSANDAR PROHANOV - SAVEST RUSIJE: Borba sa dopisanim istorijama

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Aleksandar Prohanov. Glavni urednik novine ZAVTRA. Istoriju ne možete prepisati. Ali , samo prepisana istorija je istorija.

Priča je o starici koja se stalno podvrgava plastičnim operacijama – dizanjima sisa, naduvavanju usana, botoksima... Snežno bela baba - devojka hoda sa bisernim zubima i zlatnom kosom, ali iz njenih usta izlazi dah starih grobnica. Istoričari su pisari koji se bave ispravljanjem tekstova, fabulisti koji pišu beskrajnu, ogromnu bajku.

Evropske granice fluktuiraju poput odsjaja na vodi. Zemlje su skučene unutar svojih granica, pokušavaju da ih pregaze, a za to gomilaju bataljone.
Posleratna Rusija je staljinistička uniforma sa zvezdom pobede. Od Staljina do danas ova uniforma je toliko puta redizajnirana! Od nje su ostale pocepane krpe, ušiveni rukavi, odsečena dugmad, a iz pobedničke zvezde izvučeni dijamanti.

Današnja Rusija ima Dan pobede bez Staljina. Parada pobede - bez mauzoleja. Gradovi na Volgi – bez Staljingrada. Rusija živi u prepisanoj istoriji. Bitka u Ukrajini je želja da se istorija vrati originalnom tekstu.


Hronike su pisane perom. Istorijska hronika 21. veka pisana je višecevnim raketnim bacačima. Nemačka diše, nadima se, u nju je bačen crni kvasac, i polako sazreva, kao crno testo. Nemačka je posle rata stavljena u minobacač i toliko nabijena da je zaboravila ne samo Vagnera i Ničea, već i Getea, Šopenhauera i Hegela, Mocarta i Betovena. Nemačka je svojom mističnom okomitošću, „tmurni nemački genije“, gotički stil Kelnske katedrale, izgubila svoju vertikalnost, postala ravna kao list, postala iverak, spljoštena u posleratnoj presi za vino.

Holokaust je postao ploča koja je slomila Nemačku. Njoj je usađen kompleks krivice pred mučeničkim narodom, koji je otela od sveta, zatrovala gasom i spalila u pećima. Nemac više nije dizao oči ka nebu, nije tražio Severnjaču jer nad Nemačkom je stajala šestokraka zvezda boje senfa. Holokaust je bio čelična uzda koja je obuzdavala Nemačku. Holokaust je bio kovčeg od cinka u kome su bili zapečaćeni Nibelunzi, Zigfrid i rajnsko zlato. Nemačka je bila pacijent kome je odstranjen mali mozak. Razmišljala je samo o zemaljskim stvarima, zaboravljajući svoje nebesko i podzemno.

Gaza se dogodila. Jevrejski narod-mučenik postao je narod-mučitelj. Svi stanovnici Gaze našli su se u ogromnoj gasnoj komori, u koju je dželat Netanijahu pustio gas Ciklona B. Krvava kipuća voda Gaze je rastvorila klimavi kristal Holokausta. Mit o Holokaustu se srušio. SS-ovci se smeju u svojim grobovima. Nemačka je prestala da žali narod mučenika, koji se pretvorio u narod mučitelja.

Ploča Holokausta se pomerila, otkrivajući pukotine ispod nje. Kovčeg od cinka se raspao, a Valkirije su izletele iz njega zviždući, a zlato Rajne je zaiskrilo. Jevrejin Zelenski je pozvao Vermaht u Ukrajinu. Nemački „leopardi“ sukobili su se na ukrajinskim poljima sa ruskim T-90, oživljavajući bitku na Kurskoj dugi. Tenk posade Leoparda, pucajući na ruske tenkove, svete se za spaljene Tigrove i Ferdinande. Zelenski je u Rusiju poslao tenkove sa krstovima. Nemački transporteri su radosno zacvilili , lansirajući niz novih tenkova. Ovaj novi nemački tenk će se zvati „Adolf“. Hoće li kancelar Šolc podići ruku u porodičnom pozdravu — pozdravu dede kancelara Šolca?


Rat u Ukrajini i Gazi je kvasac na kome se nadima crno testo fašizma. Testo ne miriše na hleb. Miriše na sparno, trulo meso. Godine 1945. Sovjetski Savez je uznemirio fašističko testo. I danas se Rusija, kao i pre 80 godina, do smrti bori protiv fašizma.

Živeo Staljingrad! Živeo Staljin! Živela skeletna zastava pobede!

Aleksandar Prohanov je godinama prvo pero Rusije. Nepotkupljiv intelektualac, borac protiv režima Borisa Jeljcina, uvaženi patriota Rusije, čovek koga će Rusi iskreno žaliti kad ga ne bude bilo. Molimo se da nam poživi još malo i napiše što više tekstova koje bi pohvalio i Fjodor Dostojevski.

Aleksandar Andrejević Prohanov će otići iz ovog sveta samo da bi ušao u legendu.

Prepisao i preveo, s zadovoljstvom - Šone Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR