Glas Javnosti

BORBA DOBRA I ZLA - ANTIMAFIJAŠKA KULTURA

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Svaka javna priča o Konvenciji OUN iz Palerma, koja je okosnica borbe protiv organizovanog kriminala, predstavlja okidač za mnogobrojna različita mišljenja. Slede salve pohvala, ali i vrlo "organizovanih" kritika. Sve to je dokaz večite borbe između dobra i zla, između antimafijaške i mafija kulture. Moje gostovanje u emisiji Fajter (Glas javnosti) autora Nebojše Vukovića je najbolji primer za to.

Oni dobronamerni se posebno interesuju i šalju pitanja:

Kako je to zahvaljujući filmu i umetnicima jedan relativno skroman novinar, pesnik, satiričar i političar iz malog gradića Ćinizija (gde ga za života gotovo niko nije podržavao) postao ikona borbe protiv organizovanog kriminala?

Za taj slučaj Đuzepea Pepina Impastata prvi put sam čuo na Kopaoniku, 2003. godine, na međunarodnom skupu u organizaciji OUN (koji sam otvorio kao pomoćnik srpskog ministra pravde) povodom implementacije Palermo konvencije u domaća zakonodavstva, piše advokat Predrag Savić.

Foto: Facebook Predrag Savić
Đuzepe Impastato poznat i kao Pepino (5. januar 1948 – 9. maj 1978), iz malog mesta Ćinizi, kraj Palerma, prvenstveno zbog novinarskog izveštavanja na Radio Autu i u novinama štampanim na šapirografu (geštetneru) preko pausa, zamerio se Mafiji, koja je naredila njegovo ubistvo 1978. godine. Vezali su ga za prugu, razneli eksplozivom i proglasili teroristom!

Foto: Facebook Predrag Savić
Bespoštedna borba da se dokaže da Pepino nije terorista i da se kazne nalogodavac i ubica, trajala je više dve od dve decenije. U toj borbi za pravdu bitnu ulogu odigrali su filmski stvaraoci i drugi umetnici, kao i neke građanske organizacije. Posebno je značajan film.

I cento passi (Stotinu koraka). To je italijanski biografski film snimljen 2000. u režiji Marka Tulija. Protagonist, koga tumači Luiđi Lo Kaskio je Impastato, mladić koji 1970-ih postaje jedan od antimafijaških aktivista na Siciliji, usprkos tome što je odrastao u porodici poslovno i rodbinski povezanoj sa Mafijom. I cento passi, napravljen je u vreme dok se još vodio proces Impastatovim ubicama i premijerno prikazan na venecijanskoj Mostri. Film je osvojio niz prestižnih nagrada.

Foto: Facebook Predrag Savić
Pepino je živeo na sto metara od kuće Gaetana Badalamentija, mafijaškog šefa koji je naručio njegovo ubistvo.

Gaetano Badalamenti dobio je doživotnu zatvorsku kaznu 11. aprila 2002. godine, a pomenuto rastojanje od sto koraka danas je obeleženo pločama na trotoaru sa ispisanih sto imena žrtava mafije.

Pepinova majka, Felicija Bartolota Impastato, reagovala je na presudu na veoma dostojanstven način: „Nikada nisam gajila želju za osvetom. Sve što sam uradila je poziv na pravdu za smrt moga sina. Moram da priznam da sam izgubila nadu posle toliko godina čekanja, nikada nisam mislila da će doći do ovog trenutka. Sada osećam mnogo zadovoljstva, oduvek sam znala šta se desilo, Badalamenti je često zvao mog muža Luiđija da se žali na Pepina, i moj muž ga je molio da ne ubije dečaka."

Memorijal u Ćiniziju, kao jedan od tri italijanska antimafija muzeja nosi ime Pepina i Felicije Impastata!

Predrag T. Savić, advokat

(Mišljenja i stavovi u kategoriji LIČNI STAV nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTI)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR