Glas Javnosti

KUPOVINA GLASOVA DO POSLEDNJEG DRŽAVNOG DINARA

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Za koji dan srednjoškolci dobijaju po 10.000 dinara, korisnici socijalne zaštite isti iznos, a penzioneri po 20.000 dinara.

Studenti će na studentskim karticama umesto 500 dobiti po 1.000 dinara.

I sve to baš sad, pred izbore. Kakva koincidencija!

U svakom slučaju, kupovina podrške za izbore stara je koliko i izbori, ali do sada je to kako tako kamuflirano.

Kao prvo obećavalo se na sve strane, mada je ta praksa zadržana. Delili su se paketi sa hranom, ulje, brašno, šećer…

Naprasno su se asfaltirali putevi po selima, pravili trotoari ili se započinjali radove na bilo čemu, pošto su mašine ionako odmah posle izbora odlazile dalje.

Takođe, otvarali su se svečano putevi koji su se već mesecima koristili, fabrike koje su uveliko radile, a imamo i onih slučajeva otvaranja poljskih klozeta, septičkih jama i semafora.

Bilo je i slučajeva podizanja penzija i plata u javnom sektoru.


Foto: Jutjub

U poslednje četiri godine to je podignuto na jedan viši nivo. Pandemija je dala opravdanje za deljenje onih 100 evra pred parlamentarne izbore 2020. godine, a kada je iz bankomata krenulo da sipa, nema zaustavljanja.

Za ove četiri godine u čak 16 navrata je novac deljen iz budžeta raznim grupama stanovništva. Sve ukupno podeljeno je, odnosno biće podeljeno zajedno sa ovim najnovijim isplatama, skoro 2,2 milijarde evra.

Ove godine samo biće isplaćeno preko 410 miliona evra, što majkama sa decom do 16 godina, što majkama sa srednjoškolcima, što penzionerima, što studentima.

Sve ove godine ne odustaje se od nekoliko principa. Pare se daju linearno, svima u okviru jedne starosne grupe. Nema nikakvog pokušaja da se pomoć podeli siromašnijima umesto da isti iznos dobiju svi.

Drugi princip je potpuno zanemarivanje bilo kakvog plana, programa, strategije ili poštovanja zakona. Zakon o budžetu u kome su popisani planovi trošenja javnog novca odmah nakon usvajanja u skupštini bude pregažen obećanjem novih davanja.

Treći princip je isto tako narušavanje socijalne politike. Novac se deli, navodno kao pomoć, ali se pomaže i, u ovom poslednjem slučaju srednjoškolaca, deci koja zimuju na Alpima, isto kao i onima koji nemaju para da kupe cipele.

S druge strane, ljudi uvek vole kad dobiju neki novac i slabo ko će se buniti što se iz državne kase deli.

Nažalost, mnogi nisu svesni da je taj novac njihov, a ne političara, državnih službenika, koji su izabrani, kao što i naziv kaže, da služe društvu i državi.

Glas javnosti/DanasMiloš Obradović

Mišljenja i stavovi u kategoriji "LIČNI STAV" nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTIBONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Mom non u 29.11.2023 20:11:26 h
     0 
Ко је луд да даје сагласност за “и остале податке”. …у “складу са зскључком 401- 11777/2023“ а да пре тога не вифи цео текст тог закључка у складу скојим даје недефинидане “остале” податке Гласник још није објавио пун текст закључка