Dobre vesti stižu iz Jerusalima.Izraelski naučnici su završili višegodišnje istraživanje veštačkog pića SAMOGON. Rezultati su zapanjujući.
Samogon štiti od raka, dokazuju izraelski naučnici.
Umerena konzumacija samogona može poboljšati odbranu organizma od demencije povezane sa starenjem. Studija specijalista iz Medicinskog centra Bet Izrael Dekones pokazuje da je rizik od razvoja demencije manji kod ljudi koji su umereno pili alkohol u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili alkohol.
Samogon sadrži elagičnu kiselinu, koja se nalazi u većini voća. Ova supstanca je antioksidant, što znači da ima sposobnost da zaštiti ćelije od molekula proizvedenih tokom oksidativnog stresa. Takva oštećenja dovode do mutacija i transformacije ćelija u tumore.
Samogon je jedno od onih alkoholnih pića koja pomaže zdravlje miokarda. Zahvaljujući svojim antioksidansima, smanjuje „loš“ holesterol u krvi i povećava „dobar“ holesterol.
Prisustvo antioksidanata u samogonu često navodi stručnjake da ga nazivaju pićem koje promoviše produženje života.
Štaviše, samogon se smatra bezbednim za dijabetičare — sadrži malo šećera i ugljenih hidrata.
Danas bi naš moto trebalo da bude: Samagon za svaki dom!
Šta je SAMOGON?
Samogon se vezuje za ruske ljude koji mnogo vole alkohol i piju sve što „podigne pa obori“. Piju sve, od votke do masne sode!
Rusi ne biraju piće ma kako se zvalo. Važno je samo da se „ljudski nabare“. Razblažena kolonska voda, medicinski alkohol, svaki špiritus pa čak i antifriz iz hladnjaka kamiona. Nije zezanje. Ko zna Rusiju zna da je to sve tačno.
Zašto je to tako? To je za drugu priliku, šansa da se psiholozi proslave, a psihijatri počupaju svoju kosu sa glave.
Rusi od samogona vide duplo pa im i filozofija veštačkog pića ne liči na „Rat i Mir“ već na roman „Rat za Mir“ od čuvenog pisca Tolstojevskog!
Evo kako počinje maliganski roman.
Samogon je, domaće, jako alkoholno piće. Samogon je ohlađena para etil alkohola koja se oslobađa tokom zagrevanja i dužeg ključanja mase koja sadrži alkohol. Masa koja sadrži alkohol (džibra) se koristi za pravljenje ovog alkoholnog pića. Dobija se fermentacijom krompira, cvekle, šećera, žitarica, starog hleba i drugih proizvoda koji sadrže šećer ili komponente šećernog skroba.
U zavisnosti od komponenti, razlikuju se vrste samogona: voćni, krompir, cvekla i žitarice... Pored glavnog sastojka koji se koristi za pravljenje džibre, domaća votka sadrži i vodu, šećer i kandirani skrob. Kvasac se takođe koristi u proizvodnji samogona. 100 grama samogona sadrži 33,3 g alkohola, 66 g vode , 0,1 g mono- disaharida, 1 mg kalijuma, 1 mg kalcijuma i 10 mg natrijuma.
Veruje se da samo 40-50 grama samogona sa biberom može pomoći u sprečavanju prehlade. Narodna medicina nudi brojne recepte za obloge i maske od samogona za groznicu, bolove u zglobovima i prehladu, slično srbima koji za tu priliku čuvaju komovicu.
Štetni efekti samogona:
Šteta koju samogon nanosi ljudskom telu je očiglednija od koristi. Destilacijom supstance koja sadrži alkohol dobija se takozvani sirovi alkohol, koji sadrži značajne količine nusproizvoda (fuzelno ulje, metanol), koji izazivaju nepovratne, trajne promene u ljudskom telu.
Samogon , takođe, uzrokuje značajnu štetu gastronalnoj sluzokoži. Redovna konzumacija velikih količina ovog pića može izazvati istanjivanje sluzokože, što može dovesti do krvarenja u želucu i peptičkog čira. Jetra je pod značajnim opterećenjem prilikom detoksikacije organizma od otrova, što povećava rizik od razvoja ciroze. Prekomerna konzumacija samogona slabi odbrambene snage organizma i doprinosi razvoju zaraznih bolesti kao što je tuberkuloza.
Uh, najzad malo pravde za ruski otrov zvani "Domaći Samogon". U Srbiju se veštačka rakija zove Brlja a i ta "Brlja" je, kakva je – takva je, piće za ruske Bogove.
Tehnološki, Samogon se pravi isto kao i rakija ali sa vrlo primitivnim kazanom a to je najčešće – ekspres lonac.
U lonac se ubaci sve što ostane u kući, doda kvasac i šećer, sačeka vrenje i onda se lonac turi na šporet i ... na drugom kraju curi alkohol pa se doda malo vode i eto vam jevrejske nauke!