Glas Javnosti

RS u panici! Traži hitnu pomoć Srbije za gašenje požara u NP Sutjeska

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i jedan helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine gase požar na Tjentištu, koji se tokom noći proširio i prema Nacionalnom parku "Sutjeska".

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić pozvao je vlasti BiH da odobre dolazak helikoptera iz Srbije, navodeći da bez te pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu.

„Bez obzira na to što su uključene Oružane snage BiH, ne verujem da možemo i da ćemo moći ugasiti požar kod NP Sutjeska. A trebalo bi početi gasiti požar na području opštine Bileća“, kazao je Kusturić, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Pozvao je političare iz Sarajeva da odobre dolazak helikoptera iz Srbije u BiH za pomoć u gašenju požara.

„Poručujem ovima u Sarajevu, koji sprečavaju dolazak helikoptera iz Srbije, da pronađu pomoć helikoptera iz bilo koje druge države da nam pomogne“, dodao je Kusturić.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH ;Aleksandar Goganović izjavio je da „krajnje ljudski poziva ministre u Savetu ministara, Elmedina Konakovića, Zukana Heleza i Edina Fortu, da daju odobrenje za angažovanje helikoptera MUP Srbije u gašenju požara na teritoriji BiH“.


Navodeći da su se u gašenju požara na teritoriji NP „Sutjeska“ od jutros uključile i Oružane snage BiH, nakon što je Predsedništvo BiH dalo za to odobrenje, Goganović je u izjavi za novinsku agenciju Srna naglasio da se, nažalost, požari šire, a već su se formirala i nova žarišta u okolini Bileće, dok je, usled visokih temperatura, moguća i pojava novih požarišta.

„Kapaciteti kojima raspolažu Oružane snage BiH i Helikopterski servis RS nisu dovoljni da se požari ugase i pozivam da se na ovu prirodnu nepogodu prestane gledati iz politikantskog ugla“, naglasio je on.

Goganović je podsetio da su političari iz Sarajeva govorili da se posle angažovanja domaćih resursa, može tražiti i helikopter MUP Srbije.

„Stanje na terenu jasno ukazuje da je pomoć potrebna i očekujem od kolega u Savetu ministara da postupe razumno i racionalno u ovim okolnostima, koje mogu biti i gore, ukoliko hitno ne budemo delovali. Pokažimo svi zajedno da su nam građani, njihova bezbednost i imovina na prvom mestu“, zaključio je on.

Da bi helikopter iz Srbije prešao na teritoriju BiH potrebno je odobrenje Saveta ministara BiH, pre svih ministra odbrane i saobraćaja i komunikacija Zukana Heleza i Edina Forte, dok cela procedura ide preko Ministarstva spoljnih poslova, na čijem čelu je Elmedin Konaković.

Glas javnosti N01S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR