Glas Javnosti

Dačić: Potvrdili smo strateško partnerstvo Srbije i Kine

Politika
Autor: Glas javnosti

Tokom posete imali smo niz praktičnih aktivnosti, između ostalog vežbu specijalnih policijskih jedinica Srbije i Kine u Guangdžouu, istakao je ministar unutrašnjih poslova

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je, tokom posete Narodnoj Republici Kini, da je još jednom potvrđeno strateško partnerstvo Srbije i Kine, i da su u potpunosti realizovani svi zadaci zadati strateškim dokumentima, koje su potpisali predsednici ovih država Aleksandar Vučić i Si Đinping.

Ocenjujući ovu posetu kao vrlo uspešnu, ministar je naglasio da je dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova i najavio skoru posetu ministra javne bezbednosti NR Kine Vang Šjaohonga Srbiji.    

"Što se tiče unutrašnjih poslova, naša pozicija je da realizujemo ono što su dogovorila dvojica predsednika. Kineski partneri su veoma zadovoljni što smo došli u ovu posetu i što sam učestvovao na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Lianjungangu, koja okuplja tridesetak ministara unutrašnjih poslova iz celog sveta", rekao je Dačić.

"Sa druge strane, imali smo i niz praktičnih aktivnosti, vežbu specijalnih policijskih jedinica Srbije i Kine u Guangdžouu, kao i veoma uspešnu akciju međusobnih patrola kineske i srpske policije, o čemu su pisale i kineske novine", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, rezultat ove posete je i susret sa prvim čovekom Hong Konga Li Kačijuom, kao i otvaranje prostora za saradnju sa specijalnim administrativnim regionom Kine, koji predstavlja jedan od najvećih svetskih finansijskih i trgovinskih centara.

"Prvi put smo imali kontakt sa vlastima Hong Konga, koji je svetsko čudo, sa BDP većim od 360 milijardi dolara", izjavio je Dačić.

Dačić se osvrnuo i na veoma dobre razgovore koje je imao sa Džang Jongom, predsednikom kompanije "Huavej", za saradnju sa javnim sektorom koji je, prema njegovim rečima, strateški partner u razvoju infrastrukturne i informaciono-tehnološke logistike za MUP i za građane Srbije.

Glas javnosti R02S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR