Glas Javnosti

KURTI O SUDBINI VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA: Traženje članstva KOSOVA u međunarodnim zajednicama će zavisiti od odluke BAJDENOVE ADMINISTRACIJE!

Politika
Autor: Glas javnosti

Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenja koji je odneo pobedu na poslednjim kosovoskim izborima, u razgovoru za BBC izjasnio se u vezi pregovora sa Srbijom, na koji način će voditi vladu i koji će biti prioriteti kako za vladu, tako i u borbi protiv pandemije korona virusa.

Po drugi put u poslednjih godinu i po dana, Aljbin Kurti se našao na čelu vlasti na Kosovu i Metohiji, nakon što je njegova stranka odnela drugu pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima. Kurtijev prvi mandat, iako je rezultat na izborima bio upečatljiv, je trajao svega opedesetak dana, nakon čega je smenjen.

"Ovoga puta imaćemo većinu, neće biti četiri meseca pregovora sa manjim partnerom, a imamo i iskustvo četiri meseca na vlasti. Zajedno sa predsednicom (Vjosom) Osmani imamo podršku naroda kakvu niko nije imao u posleratnom Kosovu - to je velika prilika, ali i odgovornost", izjavio je Kurti u razgovoru za BBC.

Poznato je da je odmah nakon izborne pobede, iste večeri naglasio da mu ne planira se njegova vlada neće fokusirati na pregovore sa Srbijom, pravdajući svoju odluku argumentom da će mu prioriteti biti želje naroda na Kosovu i Metohiji, bez obzira koje su nacionalnosti. On je istakao da neće zapostaviti dijalog, ali da isti nije ni prioritet i želja ljudima na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, naglasio je da će se posvetiti članstvu veštačke tvorevine Kosovo u međunarodne organizacije, stavljajući akcenat na članstvo u EU.

„Ja ću učiniti ustupak i staviti ga na četvrto mesto, odmah iza prva tri ključna: zapošljavanje, pravda, pandemija korona virusa - i koji od ova tri mogu da zamenim dijalogom?", pita se Kurti.

Za formiranje vlade će, po svemu sudeći, Kurtijevoj stranci biti dovoljni samo poslanici manjinskih zajednica.

Konsultacija sa Bajdenom oko sudbine Vašingtonskog sporazuma

U mesecima između dva Kurtijeva mandata, premijer Kosova Avdulah Hoti potpisao je Vašingtonski sporazum u septembru prošle godine. Podsetimo se, još u vreme potpisivanja ovog sporazuma, Kurti je iskoristio medijsku prisutnost da oštro iskritikuje pojedine delove sporazuma, poput tačke kojom se Kosovo obavezalo da se uzdrži od traženja članstva u međunarodnim organizacijama na period od godinu dana. Sporni deo potpisanog sporazuma traje do septembra ove godine.

"Nikad u životu nisam video međunarodni sporazum sa tako mnogo elemenata, a tako kratkim tekstom. Treba da sednemo sa predsednikom Bajdenom i njegovom administracijom i proverimo šta je pozadina tih tačaka jer ima mnogo nejasnoća", ističe Kurti, koji je u više navrata naglasio da je sporna tačka ugovora u suprotnosti sa veštačkom tvorevinom, tzv. državom Kosovo.

"Ako probam da poštujem tu odredbu, smeniće me Ustavni sud - to jednostavno nije izvodljivo", izjavio je.

 

Budući kosovski premijer naglašava da je spreman da predvodi dijalog sa Srbijom, međutim, u isto vreme obrazlaže šta za njega znači termin "normalizacija odnosa" na kojoj se potencira.

"Kada kažem normalizacija odnosa, ja ne želim da se ona gradi na daljoj nenormalizaciji obe strane. Želim normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, ali želim i normalizaciju Srbije, kao što želim normalizaciju Kosova."

Foto: Youtube/ Printscreen

Ne bi prihvatio donaciju vakcina protiv korona virusa samo zato što dolaze iz Srbije

Što se tiče borbe sa pandemijom korona virusa, on je izdvojio primer kako su se, uz posredstvo Kfora i italijanske ambasade, sa pandemijom borili ministri zdravlja Kosova i Srbije.

„Više dijaloga i saradnje će nas zbližiti, posebno ako smo u oblastima gde možemo da osetimo napredak - pandemija je bila događaj bez presedana i vodili smo dijalog. Takav nam dijalog treba, gde su ljudi oni koji imaju koristi, a dosadašnji dijalozi vodili su se motivom da se spasi koža ili sačuva lice jednog ili drugog političara", istakao je Aljin Kurti, političar koji je nedavno, uoči svog drugog mandata, šokirao javnost izjavom da ne bi prihvatio donaciju kovid-19 vakcina od Srbije jer su one kineske i ruske, a Kosovo je okrenuto Zapadu.

Podsetimo, njegov intervju na temu vakcina koje dolaze iz Srbije glasio je ovako:

BBC: Šta ako vam Srbija ponudi vakcine Fajzer-Bajontek?

Kurti: Kada se formira vlada, odmah ćemo odvojiti naša sredstva za vakcine i napraviti prioritete među grupama u društvu. Najpre ćemo razgovarati sa Evropskom unijom (EU) jer je EU toliko investirala ovde da možda Kosovo nije integrisano u EU, ali je EU u potpunosti integrisana na Kosovu.

Naša orijentacija je sasvim okrenuta ka Zapadu i ne slažem se sa spoljnom politikom Srbije koja nije okrenuta samo na tu stranu.

BBC: Ali ovo je zdravstveno pitanje?

Kurti: Znam, ali te zemlje ga ne vide kao zdravstveno pitanje.

BBC: Dakle, da li biste odbili nekoliko stotina vakcina koje bi mogle da spasu živote na Kosovu, ako ih pravi Fajzer, samo zato što dolaze iz Srbije?

Kurti: Radije ćemo da ih kupimo na nekoj drugoj strani. Ne volim stvari koje imaju pozadinu, a sa spoljnom politikom Srbije se ne slažem. Da je Srbija okrenuta EU i NATO-u, razmislio bih.

Foto: Youtube/ Printscreen

Saradnja sa Srpskom listom u formiranju buduće vlade

Na pitanja o odnosima između srpske i albanske zajednice, Kurti je još jednom ponovio da su problemi Albanaca i Srba na Kosovu isti. Što se tiče saradnje sa Srpskom listom koja je osvojila svih deset mandata zagarantovanih srpskoj zajednici u vladi, ističe da je ključni razlog problema u saradnji nedostatak poverenja. Naime, on je razočaran zato što je Srpska lista u toku njegovog prvog mandata glasala za obaranje vlade na čijem je Kurti bio čelu.

"Oni su glasali protiv moje vlade, a u njoj su imali dva ministra sa kojima sam dobro sarađivao, nije bilo nijedne žalbe na moje poteze i ponašanje, a glasali su za obaranje naše vlade. Teško je izgraditi poverenje kada nekog uključite, a onda vas oni sruše i pridruže se opoziciji", rekao je on, dodajući da ga nedostatak autentičnosti i nezavisnog razmišljanja kod Srpske liste čini veoma nesigurnim u saradnji.

"Za saradnju neophodna predvidljivost - a u ime Srpske liste odlučuje neko drugi, oni su samo glasačka mašinerija u parlamentu."

(Glas javnosti)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR