Glas Javnosti

Parlament Republike Srpske usvojio Deklaraciju Svesrpskog sabora

Politika
Autor: Glas javnosti

Deklaracija je jedan od istorijski najvažnijih i, kako je naveo, najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u celini, izjavio Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, posle celodnevne rasprave, Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koje su prethodno Vlade Srbije i RS usvojile na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Deklaracija je usvojena sa 62 glasa „za“ i tri glasa „protiv“.

Prethodno su predstavnici vladajuće koalicije odbili da prihvate amandmane opozicije, koja je tražila da 9. januar ostane Dan RS, a ne, kako je navedeno u Deklaraciji, dan nastanka RS.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je tokom rasprave da je Deklaracija jedan od istorijski najvažnijih i, kako je naveo, najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u celini.

„Deklaracija govori o jedinstvu srpskog naroda i njome se odgovara na sva pitanja i zebnje iz prošlosti i daje nam snagu da idemo dalje“, rekao je Dodik u Narodnoj

On smatra da će vlade RS i Srbije i ostale zemlje, gde Srbi mogu da dobiju podršku, sačiniti operativne planove za sprovođenje Deklaracije.

Naveo je da će RS nastaviti da obeležava 9. januar kao dan nastanka RS, dok će zajedno sa Srbijom obeležavati Sretenje, kao Dan državnosti Srbije i RS.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović smatra da je Deklaracija „izbalansiran dokument, u skladu s potrebama za buduće vreme, ali i da se njime brani kultura, tradicija i identitet“.

„Dokument jasno govori da smo opredeljeni da gradimo mir i političku i ekonomsku stabilnost i zadovoljna sam zbog te činjenice“, rekla je ona, ističući da se sigurnost garantuje tako što se svi pridržavaju ustava i zakona.

Šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović je u svojoj diskusiji ocenio da je Deklaracija dokument vlasti Srbije i RS, ocenivši da je neprihvatljivo da se danas usvoji Deklaracija, a da se u sledeći utorak, kada je na dnevnom redu dokument o razdruživanju RS sa Federacijom BiH, ona pogazi.

Vukanović je naglasio da je nacionalni interes RS da se sačuva Dejtonski sporazum i da se desi pomirenje Srba i Bošnjaka.

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica predložio je amandman na Deklaraciju, prema kojem bi 15. febrauar bio Dan svesrpske državnosti, umesto Dana državnosti Srbije i RS.

Govedarica je naveo da bi se na taj način, kako je rekao, izbegla zamka da je RS Deklaracijom odustala od svog Dana, koji se obeležava 9. januara.

Igor Crnadak, šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa (PDP), takođe je ocenio da tačka 29. Deklaracije, koja se odnosi na 9. januar, mora da pretrpi promene, jer, kako on smatra „RS ne sme da izgubi Dan RS“.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR