Glas Javnosti

Amerika nastavlja da šalje pomoć Ukrajini, a deo ide i Izraelu

Svet
Autor: Glas javnosti

Vašington će u okviru novog paketa poslati rakete za lake prenosne sisteme PVO "stinger" i višecevni raketni sistem HIMARS, artiljerijsku municiju u kalibru 155 i 105 mm, protivoklopne raketne sisteme "džavelin", AT-4 i TOV, municiju za pešadijsko naoružanje i eksplozivna sredstva

SAD će poslati Kijevu još raketa i municije u vrednosti od 125 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Američko ministarstvo odbrane je istaklo da je ovo 63. paket pomoći namenjen Ukrajini od avgusta 2021. godine, odnosno šest meseci od početka Specijalne vojne operacije.

Kako se navodi, da bi pomogao Kijevu da "zadovolji ključne bezbednosne i odbrambene potrebe", Vašington će u okviru novog paketa poslati rakete za lake prenosne sisteme PVO "stinger" i višecevni raketni sistem HIMARS, artiljerijsku municiju u kalibru 155 i 105 mm, protivoklopne raketne sisteme "džavelin", AT-4 i TOV, municiju za pešadijsko naoružanje i eksplozivna sredstva.


U najnovijem paketu biće uključeni i višenamenski radari, sanitetske verzije "hamvija", rezervni delovi, a u cenu su uračunati i troškovi usluga, obuke i transporta. Poslednji paket pomoći, u vrednosti od 1,7 milijardi dolara, SAD su poslale krajem jula.

Prema podacima Pentagona, Vašington je do sada poslao više od 56,2 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu. Vredi naglasiti da ovaj paket stiže svega nekoliko dana nakon što je ukrajinska vojska pokrenula napad na Kursku oblast Ruske Federacije.

Pored Ukrajine, SAD su odlučile i prebace 3,5 milijardi dolara Izraelu, a ova suma biće iskorišćena za nabavku naoružanja i vojne opreme američke proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova SAD. 

Prema pisanju Rojtersa, u pitanju je deo sredstava od ukupno 14 milijardi dolara dodatne pomoći namenjene Izraelu koju je Kongres usvojio još u aprilu.

Glas javnosti /R02S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR