Glas Javnosti

Autrija podržava Belgiju: Oduzimaju glasačka prava Mađarskoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrija je podržala poziv Belgije da se nastavi sa procedurom za oduzimanje glasačkih prava Mađarskoj

“Očekujemo da svih 27 članica u potpunosti poštuje principe na kojima se zasniva naša zajednička Unija“, rekao je portparol austrijskog ministarstva spoljnih poslova.

On je dodao da to posebno važi za predstojeće predsedavanje EU.

“Imajući to na umu, podržavamo rigorozan nastavak postupka po članu 7 protiv Mađarske,” rekao je on.

Belgija, trenutni predsedavajući Savetom EU, pozivala je vlade država članica EU da razmotre nastavak postupka po članu 7 Ugovora EU koji bi omogućio oduzimanje glasačkih prava Mađarskoj unutar Unije.

Belgijska ministarka spoljnih poslova Ađa Labib rekla je ranije u intervjuu za taj list da bi „trebalo ići do kraja“.

„Mislim da bi trebalo da imamo hrabrosti da donosimo odluke i da idemo pravo do kraja i da do kraja aktiviramo član 7, koji predviđa kraj prava veta“, rekla je ona.

Tvrdi da je došlo vreme za „trenutak istine“ i da su potrebni politička hrabrost i volja.

„Ako budemo išli do kraja sa tim mehanizmom, on mora da funkcioniše. Ako ne bude funkcionisao, moramo ga reformisati. To je budućnost EU,“ rekla je belgijska ministarka spoljnih poslova.

Evropski parlament je pokrenuo prvu fazu postupka po članu 7 protiv Mađarske još 2018. godine, zbog nazadovanja u vladavini prava, ali je taj proces blokiran.

Evropska Komisija blokirala je u decembru 2022. godine 22 milijarde evra iz kohezionih fondova EU namenjenih Mađarskoj, navodeći niz mera koje je potrebno sprovesti da bi se novac našao na računima Budimpešte, među kojima su ključne one koje se odnose na jačanje nezavisnosti pravosuđa.


Pored toga, Mađarskoj je uskraćeno i više od 10 milijardi evra u zajmovima i jeftinim grantovima, za čiju isplatu je uslovljena usvajanjem niza anti-korupcijskih mera.

Međutim, krajem prošle godine EU Komisija je ipak odblokirala više od 10 milijardi za Mađarsku, nakon što je Budimpašta imenila deo zakona koji se odnosi na jačanje Nacionalnog sudskog saveta i Vrhovnog suda.

„Ukupno, iznos koji je uskraćen Mađarskoj u ovom trenutku iznosi 21 milijardu evra,“ navela je tada EU Komisija u saopštenju.

To je izazvalo negodovanje EU Parlamenta, koji smatra da nije dovoljno učinjeno da bi novac bio odblokiran.

Finski poslanik Petri Sarvama rekao je tada da je odluka o deblokadi fondova „katastrofalna“.

„Orbanu smo dali jasan signal: kada igrate dovoljno čvrsto, izlazite kao pobednik“, rekao je on tada za Politiko.
Portparol Stalnog predstavništva Mađarske pri EU međutim u pozorava da bi Član 7 uskoro mogao da postane najmanji problem.

„Glavna briga Mađarske sada je da zadrži EU podalje od rata u našem susedstvu. Ako rat stigne do EU, onda će Član 7 biti najmanji naš problem,“ rekao je on.

Mađarska bi trebalo da preuzme predsedavanje Savetom EU u julu.

Tim činom Budimpešta dobija ovlašćenja da određuje dnevni red sednica i prioritete EU na šest meseci.
Više država članica strahuje da bi Mađarski premijer Viktor Orban mogao da zloupotrebi predsedavanje Unijom, posebno kada su u pitanju odluke EU Saveta o ratu u Urajini, sankcijama Rusiji, evrointegracijama Ukrajine, migrantskoj politici i drugim temama oko kojih se Brisel i Budimpešta spore godinama, a Orban koristi svaku priliku da pretnjom vetoom pokaže svoj ucenjivački potencijal.

Nakon što je Brisel odustao od slične procedure protiv Poljske, Mađarska je jedina zemlja EU koja se suočava sa ovom vrstom sankcija.


Glas javnosti/N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR