Glas Javnosti

Bitkoin nastavlja pad nakon najgore sedmice u 2024. godini

Svet
Autor: Glas javnosti

Prošla nedelja bila je jedna od najgorih za kriptovalute u 2024. i to se prelilo i u ovu

Kriptovalute beleže gubitke nakon drugog najgoreg nedeljnog pada tržišta digitalne imovine u 2024. godini, što je odraz hlađenja ogromne potražnje za bitkoinima nakon uvođenja spot fondova, ali i neizvesnosti u pogledu monetarne politike SAD.

Pokazatelj 100 najvećih digitalnih valuta pao je za oko 5% u sedam dana do nedelje, što je najgori takav pad od aprila, pokazuju podaci koje je prikupio „Blumberg“.

Lider na tržištu, bitkoin, u ponedeljak je skliznuo ispod 63.000 dolara, što je najniži nivo u više od mesec dana. Na pad je uticao odliv iz američkih Bitkoin ETF-ova koji traje šest dana, javlja "Blumberg Adrija".


Razdor koji se uvukao u kripto tržište dolazi usred sumnji u nameru Federalnih rezervi (Fed) da ubrzo snize kamatne stope sa najvišeg nivoa u dve decenije. Za neke analitičare, povlačenje digitalne imovine je znak upozorenja za pad apetita za rizik širih razmera.

– Trenutnu dinamiku kripto tržišta karakterišu "niska volatilnost, slabi obim i knjiga naloga (na čekanju za određenu kriptovalutu), koji postaju neuravnoteženi kada cene počnu da se kreću ka ivicama svog opsega – napisao je David Lavant, šef istraživanja u „FalkonX“.

Padovi su posebno primetni u nekim segmentima: niz sedmičnih padova za eter i solanu je najduži od prošle godine, odnosno od 2022. To se dešava čak i kada se kompanije koje se bave fondovima spremaju da pokrenu prve američke ETF-ove koji direktno ulažu u eter, drugu najpopularniju kriptovalutu.

Solana je nedavno bila favorit za razne hedž fondove digitalne imovine, a bitkoin je u martu dostigao rekord od 73.798 dolara. Ipak, u ovom kvartalu zaostaje za tradicionalnom imovinom kao što su akcije, obveznice, zlato.

Glas javnosti /D03S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR