Glas Javnosti

EL NINJO POČEO DA SLABI, ALI I DALJE NAS OČEKUJU PAKLENE TEMPERATURE: Saopštio je WMO

Svet
Autor: Glas javnosti

Dostigao je vrhunac u decembru i ušao među pet najjačih u istoriji

Vremenski fenomen El Ninjo počeo je da slabi, ali će nastaviti da podstiče temperature iznad proseka širom sveta, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (WMO).


El Ninjo je prirodni vremenski fenomen povezan sa poremećajem obrasca vetra, što znači toplije temperature površine okeana u istočnom i centralnom delu Pacifik.

El Ninjo, koji se javlja u proseku svake dve do sedam godina, obično traje devet do 12 meseci i može izazvati ekstremne vremenske pojave kao što su šumski požari, tropski cikloni i dugotrajne suše.

Portparolka SWO Kler Nulis izjavila je da je El Ninjo dostigao vrhunac u decembru i ušao među pet najjačih u istoriji.


- Sada postepeno slabi, ali očigledno će nastaviti da utiče na globalnu klimu u narednim mesecima - rekla je ona novinarima u Ženevi.

Nulis je istakla da se očekuju temperature iznad normalnih u narednim mesecima, od marta do maja, u većini kopnenih područja.

Generalna sekretarka WMO Seleste Saulo rekla je da je El Ninjo delimično doprineo nedavnim temperaturnim rekordima.


- Svaki mesec od juna 2023. postavlja novi mesečni temperaturni rekord, a 2023. je bila daleko najtoplija godina u istoriji - navela je Saulo u saopštenju.

El Ninjo je doprineo ovim rekordnim temperaturama, ali gasovi staklene bašte koji zadržavaju toplotu su nedvosmisleno glavni krivac, istakla je ona.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR