Glas Javnosti

Ima 102. godine i ne odustaje od biznisa: Osnovala je firmu 1940. godine a i dalje radi u njoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Debora Sekeli je ovog meseca napunila 102 godine. I ne samo da često izlazi, posećuje prijatelje i govori na konferencijama, već i radi tri puta nedeljno u fitnes centru i banji čiji je suosnivač je od 1940. godine.

-Kada sam se probudila ujutru kada sam napunila 100 godina, nisam mogla da nađem ništa drugačije pa sam nastavila da radim istu stvar. To je deo života, nešto što automatski znaš da moraš da uradiš. To nije opcija-kazala je ona za CNBC Make It.


Evo tri svakodnevne rutine u koje se Sekeli kune i zaslužni su za njenu dugovečnost.

Krećite se svakodnevno

-Uvek sam pokušavala da pređem milju dnevno, a mi brojimo korake da bismo znali kada je to. Ne mogu da odremam popodne ako prethodno nisam prešla određeni broj koraka. To nije ništa što je strogo, samo je nešto što se radi. Baš kao i ustajanje ujutro –  otkrila je Sekeli.

Njen savet za praktikovanje svakodnevnog kretanja je da „nađete prijatelje koji su aktivni“. 

Ja sam Jevrejka i imam prijateljicu koja je katolička časna sestra koja voli da šeta. kazala je Szekeli.


Njeno vežbanje je manje energično nego što je bilo kada je bila mlađa, ali je i dalje efikasno. Kretanje kao fizička aktivnost niskog intenziteta je praksa koju često imaju najdugovečniji ljudi na svetu.

Kada je Sekeli živela na Tahitiju sa svojom porodicom, vozila je biciklo do škole i vraćala se kući na ručak. Takođe je redovno vežbala pilates, a posedovanje fitnes centra pomoglo joj je da da prioritet vežbanju.

Sekeli se od detinjstva pridržavala uglavnom biljne ishrane.

-Ja sam peskatarijanac. I zapravo sam imala sreće što nikada nisam jela meso zbog svojih roditelja-kazala je ona.

Njene navike u ishrani su blisko povezane sa mediteranskom ishranom koja daje prednost integralnim žitaricama, voću i povrću, ribi i još mnogo toga.

Glas javnost/B10S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR