Glas Javnosti

Kako će Irska potrošiti 14 milijardi evra koje će dobiti od Apple-a?

Svet
Autor: Glas javnosti

Vladi Irske je rečeno da treba da dobije 14 milijardi evra zaostalih poreza od Apple-a. Najviši sud EU presudio je da je američka tehnološka firma imala korist od nezakonitog povoljnog poreskog dogovora u toj zemlji.

Zato se postavlja pitanje – kako će irska vlada iskoristiti ovaj neočekivani prihod? Najdosadnija i najkonzervativnija stvar koju bi vlada mogla da uradi jeste da smanji državni dug zemlje.

Krajem prošle godine neto državni dug Irske bio je oko 181 milijardu evra. Korišćenje neočekivanog novca za otplatu duga bi ga smanjilo za skoro 8 odsto. To bi pomoglo da se smanji iznos koji vlada treba da plati na ime dugova i zemlji bi dalo malo više „prostora“ ako dođe do ekonomskog pada.

Međutim, nema potrebe sa žurbom da se to uradi jer dug nije posebno visok po međunarodnim standardima. Kao proporcija nacionalnog dohotka, neto dug je oko 60 odsto u poređenju sa UK gde je oko 100 odsto.

Postojala je sugestija da bi prema pravilima EU taj novac morao da se koristi za smanjenje duga, ali irski ministar finansija Džek Čejmbers tvrdi da to nije slučaj, piše BBC

Izgradnja infrastrukture

Irska ekonomija se snažno oporavila od bankarske krize i štednje kasnih 2000-ih. Ali infrastruktura zemlje nije održala korak sa tim rastom. Potrebna su značajna ulaganja u energetiku, vodu i stanovanje.

Može li se tih 14 milijardi evra iskoristiti za pokretanje velikog programa javnih radova? Irski premijer Sajmon Haris je sugerisao da je to na dnevnom redu rekavši: „Postoje jasne oblasti u kojima bi to zaslužilo razmatranje oko infrastrukture, stanovanja i drugih oblasti gde postoje ograničenja“.

Potencijalna poteškoća je nedostatak građevinskih radnika. Irska je blizu tehničke pune zaposlenosti, tako da očigledno ne postoji rezervna armija zaposlenih.

Pokušaj da se potroši mnogo na izgradnju u kratkom roku mogao bi samo da podstakne inflaciju. 

Investiranje

Irska vlada započela je proces uspostavljanja državnog fonda od 100 milijardi evra i drugog fonda od 14 milijardi evra za zaštitu potrošnje na infrastrukturu tokom ekonomske krize.

Oni se uspostavljaju korišćenjem nekih neočekivanih prihoda od korporativnog poreza koje je Irska dobila od velikih globalnih kompanija poslednjih godina.

Od 2024. do 2035. godine u glavni fond će se svake godine uplaćivati iznos ekvivalentan 0,8 odsto BDP-a.

U zavisnosti od prinosa ulaganja, fond bi mogao da bude čak 100 milijardi evra do 2035. godine. Stavljanje novca u fond moglo bi da pomogne da se postigne cilj od 100 milijardi evra pre 2035. godine.

Glas javnosti /B09S  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR