Glas Javnosti

Kako je to izgledalo kada se zaustavio aviosaobraćaj u SAD? (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Izvršni direktor kompanije Kraudstrajk (Crowdstrike) Džordž Kurc izjavio je juče da bi moglo da prođe "neko vreme" pre nego što se svi sistemi ponovo aktiviraju nakon globalnog prekida u IT sistemu.

Stručnjaci u IT sektoru upozorili su da bi velikim organizacijama mogli da budu potrebni dani da se vrati u normalu.

- Iako sada postoji softversko rešenje za problem, potreban ručni proces će zahtevati ogroman posao - rekli su.

Globalni prekid doveo je do toga da je skoro 1.400 letova otkazano, dok su pogođeni bankarski i zdravstveni sektor i prodavnice.

Ranije se Kurc se izvinio zbog globalnog tehnološkog problema i obećao da će sarađivati sa svim klijentima da vrate operacije na mrežu.

- Mnogi korisnici ponovo pokreću sistem i biće operativan. Moglo bi da prođe neko vreme za sisteme koji se neće automatski oporaviti - rekao je on.

Istakao je, ipak, da će kompanija osigurati da se svaki klijent vrati na mrežu.

Firma je prethodno saopštila da aktivno sarađuje sa klijentima pogođenim defektom koji je otkriven u jednom apdejtu za domaćina Windows.


Dodaje se da je problem lociran, izolovan i da se radi na sanaciji, a korisnici su upućeni na portal za podršku ove firme radi daljih informacija.

Kradustrajk ima skoro 24.000 klijenata, što ukazuje na to da će rešavanje poteškoća biti zahtevno i složeno.

Svaki od tih kupaca je sam po sebi ogromna organizacija, tako da je teško proceniti broj pojedinačnih računara koji su pogođeni.


Kompanija Majkrosoft je juče izdala saopštenje u kome se navodi da je osnovni uzrok globalnog prekida rada IT mreža otklonjen, ali da problemi i dalje utiču na pojedine aplikacije i usluge Office 365.

Mapa pre i posle zaustavljanja avionskog saobraćaja u SAD



Tajmlaps od 12 sati pokazuje kako se avionski saobraćaj širom Amerike polako zaustavljao dok je Federalna uprava za vazduhoplovstvo prizemljivala veliki broj letova zbog tehničkog kvara na informatičkim sistemima.



Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR