Glas Javnosti

LAVINA LAŽNIH DOJAVA O BOMBI U FRANCUSKOJ: Skoro sve poslate sa istog mejla iz Švajcarske!

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska je podigla bezbednost na najviši nivo nakon što je učitelja Dominika Bernara u srednjoj školi u Arasu 13. oktobra napadač ubio u napadu nožem

U Francuskoj je bilo više od 70 lažnih pretnji bombama za pet dana, od kojih je većina bila usmerena na aerodrome, a gotovo sve su bile poslate sa istog imejla iz Švajcarske, izjavio je u nedelju francuski ministar saobraćaja Klemen Bon.


On je rekao da se od srede gotovo uvek koristi ista imejl adresa koja se nalazi izvan EU, u Švajcarskoj, ocenjujući da je to verovatno zbog toga da bi se izbegle određene sankcije Unije. Bon je istakao da je do sada pokrenuto više od 60 istraga u vezi sa lažnim dojavama o bombama.


- Veliki idioti, čak i veliki delikventi", rekao je Bon govoreći o autorima višestrukih lažnih pretnji bombama, objavio je "Figaro". Bon je istakao da je, na sreću, bilo mnogo manje lažnih dojava u subotu, prvog dana polaska na odmor mnogih Francuza. Ministar je rekao da pojedini od tih ljudi koji šalju lažne pretnje zbijaju loše šale, dok drugi zaista žele da uplaše ljude, a da ponekad postoji i neka vrsta takmičenja u, kako je naveo, "gluposti između hakera".


- Svako ima odgovornost, uključujući platforme i društvene mreže, da ne podržava ovu vrstu napada i da što pre sarađuju sa francuskom civilnom avijacijom i našim pravosuđem - istakao je Bon.

Šezdeset istraga
- Svako ima odgovornost, uključujući platforme i društvene mreže, da ne podržava ovu vrstu napada i da što pre sarađuju sa francuskom civilnom avijacijom i našim pravosuđem - istakao je Bon.

Lažno uzbunjivanje je "izuzetno opasno", jer mobilišu snage bezbednosti na nekoliko sati i rezultiraju evakuacijom, rekao je Beaune.


Rekao je da je tražio od svakog aerodroma da sistematski podnese pravnu žalbu za svako upozorenje primljeno putem e-pošte ili telefona. Ukupno je pokrenuto više od 60 istraga, na svim lokacijama zajedno, rekao je Beaune,


Francuska je podigla nivo uzbune nacionalne bezbednosti do maksimuma od ubistva 13. oktobra profesora francuskog Dominika Bernara u njegovoj srednjoj školi u Arasu (Pa-de-Kale) od strane mlade osobe optužene za islamističku radikalizaciju.

Policijske i vojne patrole su pojačane, kao i broj radnika obezbeđenja na železničkim stanicama i aerodromima. Od sledeće nedelje će na pariskim aerodromima biti postavljeno „40 odsto više patrola“, rekao je francuski ministar.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR