Glas Javnosti

Letonci uvode obavezni vojni rok i za žene?

Svet
Autor: Glas javnosti

Letonija, koja se graniči sa Rusijom, 2023. uvela je regrutaciju koju je ukinula 2006. godine i jedna je od poslednjih zemalja u blizini RF koja je to uradila

Letonija bi u naredne četiri godine mogla da uvede obaveznu regrutaciju žena, rekao je danas ministar odbrane te baltičke zemlje Andris Spruds.

"U pravcu sveobuhvatne nacionalne odbrane, podržavam obaveznu regrutaciju žena u službu nacionalne odbrane. Optimalna godina za početak mogla bi da bude 2028", napisao je Spruds na Iksu.

Letonija, koja se graniči sa Rusijom, 2023. uvela je regrutaciju koju je ukinula 2006. godine.


Kako prenosi "Politiko", ta zemlja sa manje od dva miliona stanovnika nasumično bira regrute i cilj joj je da do 2028. ima 4.000 vojnika.

Letonija je jedna od poslednjih zemalja u blizini Rusije koja je vratila regrutaciju – Švedska i Litvanija su to uradile ubrzo posle vraćanja Krima 2014. pod okrilje Ruske Federacije.

I dok evropske prestonice žele da angažuju i zadrže osoblje za svoje oružane snage, obavezna regrutacija za žene je retka. Danska je u martu objavila da planira da uvede regrutaciju žena i tako postane treća evropska zemlja, posle Norveške i Švedske, koja ide u tom smeru.

Obavezna regrutacija žena "neće se desiti danas ili sutra", rekao je Spruds za letonsku TV, ukazujući na političke i tehničke teškoće koje treba prevazići, preneo je "Politiko".

Do 2028. "ostaje da se uradi domaći zadatak: javna debata, unapređenje infrastrukturne službe, obezbeđivanje materijala i opreme prilagođene ženama", objasnio je ministar na Iksu.

Ranije ove godine Letonija je odobrila dvanaestogodišnji plan razvoja vojske koji uključuje smernice za industriju, više rezervista, razvoj vojne infrastrukture.

Glas javnosti /R02S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR