Glas Javnosti

MOŽE LI PREDSEDNIK AMERIKE DA ISKORISTI POSLEDNJE DANE SVOG MANDATA: Tramp vanrednim stanjem sprečava Bajdena da preuzme vlast?!

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamašateljstvo nakon izbora u SAD još uvek traje i kao da mu se ne vidi kraj. Po američkom ustavu do 14. decembra bi elektorski glasovi morali biti konačni a 20 . januara 2021. novoizabrani predsednik polaže zakletvu.

Aktuelni predsednik Donald Tramp u svakom slučaju na svom položaju ostaje do 20. januara do kada mu traje četvorogodišnji mandat. 

Bajden kao izabrani predsednik  SAD do 20. januara nema nikavu formalnu vlast i Tramp raspolaže do tada svim polugama moći kao i u prethodne tri godine i deset meseci. 

Donald Tramp je nekoliko puta već jasno naglasio da ne priznaje rezultet izbora, predao je žalbe sudovima i preti protestima širom Amerike. Pojedini mediji su preneli njegovu navodnu izjavu da nema nameru da napusti Belu kuću dok poslednji glas ne bude prebrojan, bez obzira koliko vremena za to bude bilo potrebno.

Može li Tramp iskoristiti ovaj period od dva i po meseca koliko mu je ostalo još mandata da svojim polugama moći koje su mu još na raspolaganju spreči Bajdena da preuzme predsedničku dužnost, drugim rečima može li da eventualnim uvođenjem vanrednog stanja produži sebi predsednikovanje?

Izvršni direktor | Centar za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica kaže za Glas da je moguće da Tramp pokuša da odloži predaju vlasti ali da ne veruje da će u praksi to biti moguće.

Trampa još uvek ništa ne ograničava, on može teoretski do otežava primopredaju vlasti ali mislim da američke institucije to neće dozvoliti. Tako nešto bi bilo presedan u američkoj politici, svakako bi ugrozilo njihovu demokratiju i upravo zbog toga ni sami republikanci ne žele da idu do kraja u konfrontaciju zbog Trampa, kaže Zubenica.

Naš sagovornik pogotoov ne veruje u mogućnost uvođenja vanrednog stanja od strane Trampa:

-Mislim da u takvoj odluci mora i Kongres da učestvuje što jako otežava Trampu da učini tako nešto. Lično mislim da će Tramp do tada, do 20. januara, da se pomiri sa činjenicom da je izgubio izbore, smatra Zubenica.

U dosadašnjoj američkoj modernoj istoriji nije bilo slučajeva da se predsednička primopredaja vlasti a da li će tako biti i 20. jnauara 2021. ostaje da se vidi.

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR