Glas Javnosti


Otvara se prvi restoran na svetu kojim upravlja AI kuvar

Svet
Autor: Glas javnosti

U Dubaiju, gradu futurističkih ideja i luksuza, uskoro će biti otvoren restoran koji pomera granice gastronomije – WOOHOO, prvi „restoran budućnosti“, stiže u septembru i biće smešten u samom centru grada, tik uz čuvenu Burdž Kalifu.

Ljudi kuvaju, ali AI vodi glavnu reč

Iako će hranu zasad pripremati profesionalni kuvari, sve ostalo – od jelovnika i ambijenta do same usluge,  biće oblikovano uz pomoć kulinarskog modela koji je razvila veštačka inteligencija pod imenom Chef Aiman.

Ime Aiman je skraćenica od “AI” (veštačka inteligencija) i “man” (čovek), a razvijen je na osnovu decenija istraživanja o nauci o hrani, podacima o molekularnoj strukturi namirnica i više od hiljadu recepata iz raznih svetskih kuhinja. Kako objašnjava jedan od osnivača WOOHOO-a, Ahmet Ojtun Čakir, Aiman je zamišljen kao digitalni kuvar koji pomaže ljudima da razmišljaju izvan okvira.

Iako ne može da miriše, proba ili fizički priprema hranu, Chef Aiman funkcioniše tako što analizira i „rasklapa“ jela na osnovne elemente, poput teksture, kiselosti, slanoće, itd. – i potom ih sastavlja u neobične i inovativne kombinacije ukusa.

Te predloge potom testiraju i usavršavaju ljudski kuvari, među kojima je i poznati kuvar iz Dubaija Rejf Othman, koji vodi kreativni tim. On je istakao da mu odgovori koje dobija od AI sistema pomažu da još preciznije razume koje kombinacije funkcionišu i zašto – ne samo na osnovu podataka, već i kroz čulo ukusa.

Cilj nije zamena ljudi, već održivost i kreativnost

„Ne želimo da zamenimo ljudske kuvare, već da ih osnažimo“, naglašava Čakir, koji je i direktor ugostiteljske kompanije Gastronaut. Aiman je, dodaje on, osmišljen da razvija recepte koji koriste sastojke koji se inače bacaju – poput ostataka mesa, masnoća i sličnog, čime direktno doprinosi smanjenju otpada i unapređenju održivosti.

U dugoročnim planovima osnivača stoji ideja da Aiman postane licencirani sistem koji bi restorani širom sveta mogli koristiti. Na taj način bi ne samo doprinosio održivijoj gastronomiji, već i podizao kreativni nivo u kuhinjama – bilo da se radi o fine dining restoranima ili jednostavnim bistroima.


Glas javnosti /B09S  

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR