Glas Javnosti

Prvo oglašavanje Julije Navaljne nakon što je raspisana poternica za njom

Svet
Autor: Glas javnosti

Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje udovice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog - Julije Navaljne, zbog optužbi za ekstremizam. Ona je poručila da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu mesto u istoj zatvorskoj ćeliji "u kojoj je ubio Alekseja".

Optužbe koje su podignute protiv Julije Navaljne, koja živi izvan Rusije, u odsustvu odnose se na njeno navodno „učešće u ekstremističkom društvu“, objavila je novinska agencija Tass.

Navaljni je bio najznačajniji ruski opozicioni lider u protekloj deceniji. Umro je u februaru u zatvoru Arktičkog kruga. Ruske vlasti su rekle da je umro prirodnom smrću, ali je njegova udovica rekla da je Navaljnog „mučio, izgladnjivao i ubio“ ruski predsednik Vladimir Putin.

Navaljni je služio 19 godina zbog optužbi za ekstremizam za koje se smatralo da su politički motivisane.

Odgovarajući na nalog za hapšenje protiv nje, Julija Navaljna je objavila na društvenoj mreži X: „Kada pišete o ovome, nemojte zaboraviti da napišete glavnu stvar: Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac.“

„Njegovo mesto je u zatvoru, i to ne negde u Hagu, u udobnoj ćeliji sa televizorom, već u Rusiji – u istoj ćeliji u kojoj je ubio Alekseja“, navela je ona.


Moskovski sud je presudio da Navaljnoj, koja je obećala da će nastaviti posao svog supruga, treba odrediti pritvor i za njom je raspisana poternica.

Odluka znači da će se suočiti s hapšenjem ako kroči u Rusiju.

Optužbe bi mogle biti povezane s presudom moskovskog suda iz juna 2021. godine kojom su tri organizacije povezane s Navaljnim zabranjene, nazivajući ih „ekstremistima“. Navaljna zbog toga nije mogla da prisustvuje sahrani svoga muža u martu.

Od tada se susrela sa brojnim zapadnim liderima, uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ovog meseca je izabrana za predsednicu Fondacije za ljudska prava sa sedištem u SAD, neprofitne organizacije koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava širom sveta. Rekla je da će iskoristiti svoju ulogu da intenzivira borbu koju je njen muž vodio protiv Putina.



Glas javnosti/N02S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR