Glas Javnosti

Putin u poseti Pekingu: Si pozdravio produbljivanje odnosa između Kine i Rusije

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineski predsednik napominje da su se on i Putin sreli 42 puta u protekloj deceniji i da su razvili „duboko prijateljstvo“.

Kineski lider Si Đinping rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se „političko međusobno poverenje“ između njihovih zemalja „kontinuirano produbljuje“ dok su se dvojica lidera sastala na bilateralnim razgovorima u Pekingu.


Državna novinska agencija Sinhua izvestila je u sredu da je Si takođe pozvao na zajedničke napore Kine i Rusije da „očuvaju međunarodnu pravičnost“ i „pravdu“, pošto je pozdravio „blisku i efikasnu stratešku koordinaciju“ između njihove dve zemlje.



Si je primetio da su se on i Putin sreli „42 puta u poslednjih 10 godina i da su razvili dobar radni odnos i duboko prijateljstvo”.


Dvojica lidera su se poslednji put sastala u martu kada je Si otputovao u Moskvu. Njih dvojica su u to vreme govorili o „novoj eri“ saradnje, nadovezujući se na partnerstvo „bez ograničenja“ koje su najavili 2022.godine dana pre nego što je Putin pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu.



Njihov sastanak u Pekingu dolazi u trenutku kada Kijev nastavlja kontraofanzivu da ukloni ruske trupe sa svoje teritorije usred pogoršanja krize oko palestinske enklave u Gazi.


Kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Jun uskoro bi trebalo da otputuje u region. „Poseta ima za cilj da pomogne u deeskalaciji nereda na Bliskom istoku“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning novinarima na redovnom brifingu u utorak, ne ulazeći u dalje detalje. „Ovo je deo napora Kine da promoviše mirovne pregovore.

Putin je rekao Siju da Kina ima ključnu ulogu u spoljnoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR