Glas Javnosti

PUTINOV PROTIVNIK NESTAO BEZ TRAGA IZ ZATVORA: Peti politički zatvorenik u Rusiji se vodi kao nestao

Svet
Autor: Glas javnosti

U decembru 2022. Ilja Jašin je osuđen na osam i po godina u koloniji opšteg režima pod optužbom za širenje dezinformacija o ruskoj vojsci.

Ilja Jašin je odveden iz kolonije broj 3 u Smolenskoj oblasti, gde je zadržan nakon presude u slučaju "lažnih informacija" o ruskoj vojsci. Poruka o tome se pojavila na Telegram kanalu političara.

- Ilja Jašin je napustio koloniju u nepoznatom pravcu. O tome je danas obavešten njegov advokat, Tatjana Solomina - navodi se u poruci.

U decembru 2022. Ilja Jašin je osuđen na osam i po godina u koloniji opšteg režima pod optužbom za širenje dezinformacija o ruskoj vojsci. Povod za progon bio je političarov strim, tokom kojeg je govorio o ubistvima stanovnika ukrajinskog grada Buče.

U koloniji, Jašin je nekoliko puta bio u kaznenoj ćeliji. 

Proteklih dana su četiri politička zatvorenika odvedena iz ruskih kolonija i istražnih centara na nepoznato odredište: Oleg Orlov, Saša Skočilenko, Lilija Čaniševa i Ksenija Fadejeva.


Zašto i gde su odvedeni ne znaju ni advokati ni rođaci političkih zatvorenika. Branilac jednog od nestalih, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za Meduzu da ono što se dešava "malo liči na slučajnost".

Podsetimo, bivša šefica štaba Alekseja Navaljnog u Ufi, Lilija Čaniševa, koja je osuđena na 9,5 godina zatvora u slučaju stvaranja "ekstremističke zajednice", odvedena je iz kolonije broj 28 u Berezniki, na teritoriji Perma, u nepoznatom pravcu, izvestio je njen suprug, Almaz Gatin.

Prema njegovim rečima, on je 28. jula doneo paket za svoju suprugu u koloniju, ali mu je tamo rečeno da je Čaniševa "napustila zavod".

- Danas sam uputio pismeni zahtev koloniji. Apelujem na sve za pomoć u pronalaženju moje supruge, javite mi ako neko zna nešto o tome gde se nalazi - napisao je Gatin na društvenim mrežama.


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR