Glas Javnosti

RAT U IZRAELU: Pogođena kuća komandanta Hamasa, ubijeni njegovi rođaci

Svet
Autor: Glas javnosti

Peti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa.

Komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da već postoje "jasni dokazi" o ratnim zločinima koje su tokom okršaja u Pojasu Gaze, kao i u Izraelu počinile obe sukobljene strane, uključujući ubijanje civila.

Prema poslednjim podacima, gotovo 2.000 je izgubilo život u sukobima. Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da SAD povećava vojnu pomoć Izraelu da bi se osnažio PVO sistem "Gvozdena kupola". Stigao prvi avion sa američkom municijom.

Hamas: Najmanje 30 ljudi ubijeno u izraelskim napadima tokom noći

Portparol Hamasa saopštio je da je u izraelskim napadima tokom noći ubijeno najmanje 30 ljudi.

IDF je saopštio da su napali 200 meta u Gazi.

Ministar odbrane Izraela Jov Galant rekao je u utorak da izraelske odbrambene snage prelaze na "potpuni napad“ na Pojas Gaze, pošto se sporadični sukobi sa teroristima Hamasa na jugu Izraela nastavljaju četvrti dan.

"Uklonio sam sva ograničenja, povratili smo kontrolu nad tim područjem i prelazimo na potpuni napad", rekao je Galant u obraćanju trupama duž granice Gaze.

"Imaćete mogućnost da promenite stvarnost ovde. Videli ste cenu koja se plaća i videćete promenu. Hamas je želeo promenu u Gazi - promeniće se za 180 stepeni u odnosu na ono što je mislilo“, rekao je on.

Poručio je da će Hamas zažaliti zbog ovog trenutka i da se Gaza nikada neće vratiti na ono što je bila.

"Ko god dođe da obezglavljuje, ubija žene, preživele Holokausta, mi ćemo ga eliminisati svom snagom i bez kompromisa", poručio je Galant, prenose izraelski mediji.



Projektili na Izrael dolaze i iz Sirije

Više granata ispaljeno je sa sirijske teritorije prema Izraelu, rekla je izraelska vojska.

Neki su sleteli na otvorena područja na izraelskoj teritoriji, dodaje se. Vojska nije dala detalje. Nema izveštaja o šteti ili povređenima. Dodali su kako su artiljerijom uzvratili paljbu.

Kako piše Rojters, iza projektila koji su doleteli s teritorije Sirije stoji palestinska frakcija. Oni su ispalili tri rakete na Izrael. Izraelska vojska objavila je kako su uzvratili paljbu "prema mestu s kojeg su lansirane rakete".

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu tokom noći je pogođena kuća rođaka vojnog komandanta palestinske grupe Hamas Muhameda Deifa, a poginula su njegova deca i rođaci.

Pozivajući se na palestinske izveštaje, izraelski mediji navode da je pogođena kuća Deifovog oca, a da su među poginulima njegova deca, brat, otac i drugi rođaci.



Ubijeno 1.200 Izraelaca


Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) saopštio je da je za četiri dana sukoba stradalo 1.200 Izraelaca, a da ih je 2.700 ranjeno.

Time je broj stradalih skočio na gotovo 2.000 žrtava, prenosi Rojters.

Izraelska vojska saopštila da je prvi avion sa američkom municijom sleteo u Izrael, kao i pomoć za PVO sisteme i drugu bezbednosnu opremu za borbu protiv Hamasa, prenosi Rojters.


Američki nosač aviona USS Džerald R. Ford stigao je u istočno Sredozemno more, prenosi Vašington post.

Ministar odbrane Izraela Joav Galan izjavio je da Izrael prelazi na "potpunu ofanzivu" na Pojas Gaze, pošto sukobi sa Hamasom traju četiri dana.

Iz UN su, međutim, upozorili da je potpuna opsade Gaze, koju je najavio Galan, zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom.

Izraelske odbrambene snage (IDF), istovremeno, saopštile su da je njihov glavni prioritet eliminisati rukovodeće članove Hamasa i ističu da su tokom noći pogodile oko 200 ciljeva u Pojasu Gaze.

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR