Glas Javnosti

Rusija osudila zabranu UPC u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija osuđuje odluku Kijeva o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i poziva sve ljude i organizacije za ljudska prava da se ujedine u suprotstavljanju državnoj samovolji nad kanonskim pravoslavljem u Ukrajini, izjavio je specijalni predstavnik ruskog ministra spoljnih poslova za saradnju u oblasti prava na slobodu veroispovesti Genadij Askaldovič.

„Sa svoje strane, najoštrije osuđujemo neviđenu odluku koja je dovela do potpune zabrane kanonske UPC i pozivamo sve zainteresovane ljude i organizacije za ljudska prava da se ujedine u borbi protiv državne samovolje protiv kanonskog pravoslavlja u Ukrajini“, navodi se u komentaru Askaldoviča na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On je naglasio da je usvajanje zakona „snažan udarac na celo pravoslavlje i pretnja za njegovo kanonsko jedinstvo“.

„Svojim postupcima klika Zelenskog zaista samo produbljuje raskol ukrajinskog društva, namerno ruši vekovne duhovne temelje pravoslavnih vernika našeg bratskog ukrajinskog naroda. Progonitelji čine istorijski zločin. Bog će im suditi“, dodao je Askaldovič.

On je istakao da je režim Zelenskog još jednom „potvrdio svoju diktatorsku prirodu, svoju spremnost da izda ono što je najsvetije, vređa veru miliona sugrađana u korist svojih političkih ciljeva“, zaključio je on.

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je u utorak zakon kojim se dozvoljava zabrana kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u zemlji, saopštio je poslanik ukrajinskog parlamenta Jaroslav Železnjak. On je objasnio da će UPC imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon će stupiti na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.

Glas javnosti /R02S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR