Glas Javnosti

Trampu naređeno da začepi gubicu u toku suđenja, evo i zašto

Svet
Autor: Glas javnosti

Savezni sudija zabranio je Donaldu Trampu da kritikuje tužioce, sud i moguće svedoke uoči njegovog suđenja po optužbama za podmetanje izbora.

Posledica je nedavnih opaski u kojima je bivši predsednik optužio tužioce kao „tim nasilnika” i napao jednog svedoka u ovom slučaju kao „svinju bez muke”.


Sudija Tanja Čutkan rekla je da je ograničeni nalog protiv Trampa neophodan da bi se sprečila „kampanja klevetanja pre suđenja“.

Trampov portparol kritikovao je presudu kao "još jedan partizanski nož u leđa". Republikanski favorit za predsednika 2024. optužen je ranije ove godine zbog njegovih navodnih napora da preokrene svoj izborni poraz 2020. od strane demokrate Džoa Bajdena.


Specijalni tužilac Džek Smit, koji vodi istragu, zatražio je nalog za začepljenje (ućutkivanje) na osnovu toga da bi Trampovi komentari mogli da "nanesu predrasude" učesnicima, uključujući tužioce, porotnike i sudsko osoblje.

Njegova kancelarija je takođe tvrdila da bi napad na potencijalne svedoke imao "zastrašujući" efekat na slučaj.


„Optuženom se ne može dozvoliti da namerno sudi u ovom slučaju pred sudom javnog mnjenja“, tvrdila je u ponedeljak na sudu vladina advokatica Moli Gaston. To je ostavilo sudiju Čutkana u nezgodnoj poziciji da balansira između potrebe za zaštitom sudskog postupka i prava na slobodu govora političkog kandidata.

Tokom više od dva sata, podsetila je Trampov tim da on, kao optuženi za krivično delo, „nema pravo da govori i radi šta hoće“.

Glas javnosti 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR