Glas Javnosti

Turisti hranili jelena kroasanima, pa morao da bude uspavan (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Čuveni jelen morao je da bude eutanaziran nakog što su ga turisti u Škotskoj hranili kroasanima i grickalicama.

Jelen Kalum morao je da bude uspavan jer su zubi počeli da mu trunu i nije mogao da sam nađe hranu u zimskim mesecima.

Jelen, koji je među planinarima iz Hajlenda poznat po tome što jede iz ruku, uspavan je nakon što ga je previše turista hranilo grickalicama.

On je morao da bude humano eutanaziran, pošto se razboleo ovog meseca, a to su učinili zaposleni u Nacionalnom fondu za Škotsku (NTS).

Dobro poznati jelen bio je zvezda brojnih fotografija.

Prema rečima lokalnog stanovništva, planinari su omiljenog jelena hranili pogrešnom hranom, uključujući kroasane, pirinčane krispije, voćne pločice i žitarice, zbog čega je izgubio većinu zuba. To je kasnije omelo njegovu sposobnost da samostalno pronalazi hranu.

Količina grickalica koje je konzumirao slavni jelen, kao što se vidi na nekoliko YouTube video snimaka, glavni je uzrok njegovih zdravstvenih problema.

Bili su postavljeni i znakovi duž puta u Škotskoj koji su prikazivali Kaluma sa upozorenjem turistima da ga ne hrane.

Endrju Grant Mekenzi, istoričar iz Hajlenda i obožavalac čuvenog crvenog jelena, opisao je Kaluma kao „lokalnu legendu“ i kritikovao turiste što su divlje životinje hranili ljudskom hranom.

„Sa žalošću možemo da kažemo da je jelen Kalum, koji se često nalazio na parkingu u Toridonu, prema savetu stručnjaka veterinara, morao je da bude humano eutanaziran. Znamo da će mnogima u zajednici, pa i posetiocima, biti žao kada ovo čuju. Kao dobrotvorna organizacija za očuvanje prirode, svoju odgovornost za dobrobit životinja shvatamo ozbiljno i poslušali smo savet da je ovo bila najhumanija opcija”, naveli su iz NTS-a.

Prema stručnoj proceni veterinara, Kalumovo zdravlje se pogoršalo i jelen je patio od bolova i nelagodnosti kao posledica „lošeg stanja tela, lošeg stanja dlake i artritisa“.

Glas javnosti /N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR