Glas Javnosti

Tursku u julu posetilo 7,3 miliona turista

Svet
Autor: Glas javnosti

Tursku je u julu posetilo 7,3 miliona turista, što je 2,6 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu i predstavlja rekordan broj posetilaca na mesečnom nivou, objavilo je Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Broj turista iz Nemačke je u julu porastao deset odsto međugodišnje na više od milion, kao i broj posetilaca iz Velike Britanije 15 odsto na 660.000, Poljske 17 odsto na 319.000 i Irana 25 odsto na 312.000, prenosi Mina. 

Ako se analiziraju podaci za period od januara do jula, broj turista koji su posetili Tursku je porastao 8,3 odsto međugodišnje na 28,9 miliona.

Bloomberg je nedavno preneo da je Turska ponovo zanimljiva destinacija i za strane investitore, navodeći da su oni od maja prošle godine uložili više od 30 milijardi dolara u tu zemlju.

Ulagači veruju da se tamošnja privreda oporavlja na krilima restriktivne monetarne politike ministra finansija Mehmeda Šimšeka.

Strano vlasništvo nad turskim akcijama i obveznicama sada je na najvišem nivou u poslednjih pet godina, a investitori smatraju da je turska privreda sve stabilnija.

Centralna banka Turske je u julu objavila da vraća depozit od pet milijardi dolara iz Saudijske Arabije, što je analitičarima nagovestilo da je Ankara uverena u svoju sposobnost da obnovi devizne rezerve.

Glas javnosti /B08S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR