Glas Javnosti

U Evropi ne prolazi tek tako: Veliki trgovinski lanac kažnjen zbog lažnog sniženja

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropski sud pravde je kazni nemački trgovački lanac Aldi Sud zbog proizvoljnog izračunavanja „najbolje cene“

Nemački lanac supermarketa Aldi Sud, koji posluje u južnoj polovini zemlje (na severnoj ista firma ima Aldi Nord, a zajedno čine 10.000 diskonta u 20 zemalja EU) kažnjen je na Evropskom sudu pravde (ECJ) jer je obmanjivao potrošače oglasima o sniženjima.

Sud je prihvatio prijavu nemačkog Centra za savetovanje potrošača i njegove argumente da sniženja u oglasima moraju da se izračunavaju na osnovu najniže cene u prethodnih 30 dana a ne proizvoljno.

Centar za savetovanje potrošača u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtenberg uložio je žalbu na nedeljnu brošuru u kojoj je Aldi Sud oglašavao banane i ananas uz naslov "Najbolja cena u Nemačkoj".
Cena je bila niža od one istaknute krupnim brojkama kao redovne, za ananas 1,49 evra po komadu uz precrtani iznos od 1,69 evra. Sitnim slovima je, doduše, bilo napisano da je u prethodnih 30 dana najniža cena bila 1,39 evra, znaik manje od reklamirane "najniže".


Sud je došao da zaključka da je ta cena morala da bude osnova reklamiranog sniženja a ne neka proizvoljno odabrana cena iz perioda. To znači da je bila niža od one istaknute krupnim brojkama, zaključio je sud.

U EU je zabranjeno da se cmanipuliše cenama tako što bi se privremono podigle a potom snizile radi „akcije“, istakli su i sudije ECJ.

ECJ je sada samo doneo preliminarnu presudu protiv trgovca a predmet se vraća nemačkom sudu koji bi trebalo da je sprovede u delo i konkretno kazni prekršioca.



Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR