Glas Javnosti

U JAPANU ŽIVE NAJZDRAVIJA DECA NA SVETU: Ovo su četiri pravila ishrane kojih se roditelji tamo pridržavaju

Svet
Autor: Glas javnosti

Japanski lekar i farmaceut Sagen Išizuka je skovao termin "shokuiku", koji potiče od reči "rasti" i "jesti". Ovaj koncept podstiče roditelje i škole da decu uče o poreklu njihove hrane i kako ona utiče na naš um i telo.

Ovaj koncept bio je sastavni deo japanske kulture i to je veliki razlog zašto danas u Japanu žive najzdravija deca na svetu. Jedna majka iz Japan otkrila je šta roditelji ovde rade drugačije kako bi njihova deca bila što zdravija i puna energije.


1. Šokuiku počinje da se primenjuje rano

Japanski lekari često ohrabruju majke da se baziraju na "ichijū-sansai" obroke za svoju decu. Podrazumeva činiju pirinča i miso supe, koje prate neko proteinsko jelo i dve vrste povrće (poput morskih algi i pečuraka) zbog doza vitamina, minerala i vlakana. Kako deca odrastaju, tako počinju da uče o zdravim navikama u ishrani. Vlada je 2005. godine usvojila Osnovni akt o Šokuiku za promovisanje ovog koncepta. U nekim predškolskim ustanovama deca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uće o farmama gde se proizvodi povrće, riba i druga hrana.

2. Razgovaraju o sadržaju kutija za ručak
Preko 95 odsto japanskih osnovnih i nižih srednjih škola ima sistem školskog ručka. Obroke planiraju nutricionisti, a učenici aktivno učestvuju u sreviranju ručka. Domaći ručkovi mogu da imaju važnu ulogu u promovisanju šokuikua. Mnogi vrtići takođe nude ovu opciju, ali domaće bento kutijice mogu da igraju važnu ulogu u šokuiku principu.


Vaspitačica u vrtiću moje ćerke zamoli decu da razgovaraju o tome šta se nalazi u njihovim kutijama za ručak. To čini ovo vreme prijatnim, a deca se ohrabruju da isprobaju novu hranu, ili čak i da ozraze nesklonost prema određenoj hrani, kada je ugledaju u bento kutijama svojih prijatelja.

3. Kuhaju hranu bogatu hranjivim tvarima
Otkrila sam da priprema domaćih kiselih krastavaca i zamrzavanje drugog voća i povrća pojednostavljuje svakodnevno kuhanje. Kad je moja kćer krenula u vrtić, u početku sam se borila s nekim školskim pravilima – onima bez grickalica s visokim udjelom šećera i masti poput čipsa ili keksa. Ali mali trikovi poput čuvanja rezervnih obroka u porcijama daju mi mogućnost da pripremim nutritivno bogat ručak, čak i kada nemam dovoljno svježih namirnica.


4. Piju vodu i čaj umjesto gaziranih pića

Svojoj kćeri ne ograničavam pristup voćnim sokovima i povremeno shakeu. Ali gazirana pića su joj užasna, pa sam možda imala sreće. U početku sam joj davala čaj od ječma koji je bogat mineralima i ne sadrži kofein. To je popularan izbor među Japancima svih generacija i izvrsna alternativa slatkim čajevima i aromatiziranim pićima iz trgovina. Drugi način na koji prakticiram „shokuiku“ je priprema smoothieja sa svježim voćem i jogurtom, a u tome sudjeluje i moja kći.

Glas javnosti/R05H 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR