Glas Javnosti

ZASTUPAO HRVATSKU U TUŽBI PROTIV SRBIJE ZA GENOCID, a biće premijer Velike Britanije

Svet
Autor: Glas javnosti

Budući britanski premijer Kir Starmer obećao je „nacionalnu obnovu“ posle nadmoćne pobede njegovih laburista na parlamentarnim izborima, i njihovog povratka na vlast posle 14 godina.

Uspeli smo“, rekao je trijumfalno Starmer (61), pošto je Laburistička partija osigurala apsolutnu većinu u budućem Parlamentu. „Naša uloga nije ništa manje nego da obnovimo ideje koje održavaju jedinstvo naše zemlje, nacionalnu obnovu, rekao je on.

Prema još nepotpunim zvaničnim rezultatima laburisti su osvojili više od 400 mesta od ukupno 650 u donjem domu Parlamenta i imaju više nego dovoljno za apsolutnu većinu, pokazuje BBC.

Šesdesetjednogodišnji Kir Starmer, nekada vodeći pravnik za ljudska prava, postao je direktor javnog tužilaštva (DPP) 2008. upravljajući krunskim tužilaštvom Engleske i Velsa – posao visokog profila za koji je dobio titulu viteza, što ga čini prvim liderom laburista koji je ušao u posao sa prefiksom Sir ispred imena i prezimena.


Ovaj britanski pravnik poznat je po tome što je zastupao Hrvatsku u tužbi protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Njegovo uključenje u pravni tim donelo je novi zamah u procesu i ojačalo nade zvaničnog Zagreba. Starmer, kao bivši državni tužilac, dao je sve od sebe.

“Nažalost, u mnogim delovima sveta i dalje vidimo kršenja ljudskih prava i progon, ali Srebrenica nas mora naučiti da svi imamo moralnu obavezu da govorimo i delujemo kad god i gde god su ljudi meta na osnovu njihove vere ili rase“, govorio je Kir Starmer.

Starmer je završio prava na Univerzitetu u Lidsu, a postdiplomske studije na Univerzitetu u Oksfordu. Izabran je za poslanika 2015. sa 52 godine, a nešto više od godinu dana kasnije ušao je u kabinet vlade u senci. Džeremi Korbin, tadašnji lider laburista, postavio je Starmera za svog šefa za Bregzit posle referenduma 2016.


Korbin je kontroverzna ličnost u britanskoj politici i služenje u njegovom vrhunskom timu je još uvek nešto što proganja Starmera.

Starmer je bio u Korbinovom kabinetu u senci za opšte izbore 2017. i 2019. – nešto što konzervativci redovno iznose kao dokaz u prilog tezi da on predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Kritičari kažu da je Starmer čovek koji će reći sve da dođe na vlast. On je neko ko će u njihovim očima podržati Korbina, koji je anti-NATO i koji je više puta optužen da je simpatizer terorista, da dobije ono što želi i predstavlja opasnost za Britaniju.

Glas javnosti/D01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR