Glas Javnosti

Zbog rasta gojaznosti u Kini dozvoljavaju LEK ZA MRŠAVLJENJE

Svet
Autor: Glas javnosti

Kompanija "Novo Nordisk" saopštila je u utorak da je njihov popularni lek za mršavljenje Vegovi odobren u Kini, otvarajući put prodaji u drugoj po veličini ekonomiji na svetu.

"Novo" je u martu saopštio da će u početku ciljati kineske pacijente koji su spremni da plate iz svog džepa za lek za nedeljne injekcije.

Kompanija nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev da komentariše kada će početi prodaja, kako će biti cena leka i koliko namerava da isporuči Kini.

"Novo Nordisk" će možda imati mnogo kraće vreme na kineskom tržištu da maksimalno iskoristi svoju prednost u početnoj fazi u lekovima za mršavljenje.

Njegov patent na semaglutid, ključni sastojak koji se koristi u leku za mršavljenje i njegovom leku za dijabetes Ozempik, ističe za manje od dve godine u Kini, a lokalni proizvođači lekova se utrkuju da razviju generičke verzije.
Nasuprot tome, patent će isteći 2031. u Evropi i Japanu i 2032. u Sjedinjenim Državama.

Brend se takođe suočava sa konkurencijom rivala Eli Lilli, čiji je lek za dijabetes tirzepatid dobio odobrenje iz Kine u maju. Neki analitičari očekuju da će Zepound, firmin lek za mršavljenje sa istim aktivnim sastojkom, biti odobren u Kini ove godine ili u prvoj polovini 2025.


Predviđa se da će broj odraslih osoba sa prekomernom težinom u Kini dostići 540 miliona do 2030. godine, što je porast od 2,8 puta u odnosu na nivo iz 2000. godine, dok se očekuje da će broj gojaznih skočiti 7,5 puta na 150 miliona, prema studiji kineske javnosti iz 2020, prenosi Rojters.

Ozempik je dobio odobrenje Kine 2021. godine, a kompanija je udvostručila prodaju leka u regionu šire Kine prošle godine na 4,8 milijardi danskih kruna (698 miliona dolara).


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR