Glas Javnosti


Ovako sterilišite tegle

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Priprema zimnice predstavlja dugogodišnju tradiciju u mnogim domaćinstvima. Ipak, da bi zimnica ostala sigurna za konzumaciju i zadržala svoj kvalitet, ključno je pravilno sterilisati tegle pre nego što se u njih sipa sadržaj.

Sterilizacija je važan korak jer sprečava razvoj štetnih mikroorganizama i produžava trajanje zimnice. Bez obzira na to da li pripremate ajvar, džem, kisele krastavce ili bilo koju drugu zimnicu, čiste i sterilne tegle su osnova uspešnog procesa.

Pre same sterilizacije, potrebno je temeljno oprati tegle i poklopce u toploj vodi uz dodatak deterdženta, zatim ih dobro isprati. 

Postoje dva jednostavna načina da ih sterilišete:


Sterilizacija u rerni

Zagrejte rernu na 120°C. Tegle poređajte naopako (otvorom prema dole) na rešetku ili pleh i ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta. Nakon toga, isključite rernu i ostavite tegle unutra još neko vreme da se lagano ohlade.

Sterilizacija u vodi

U veću šerpu stavite čistu pamučnu krpu, na nju složite tegle, a zatim ih potpuno prekrijte vodom. Kada voda proključa, tegle kuvajte oko 10 minuta. Zatim ih pažljivo izvadite i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se osuše.

Nakon što su tegle potpuno suve, dok su još uvek tople, napunite ih pripremljenom zimnicom i odmah čvrsto zatvorite poklopcima. Tako ćete osigurati da vaši domaći proizvodi ostanu ukusni i sigurni za konzumaciju mesecima kasnije.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR