Međutim, i u tom slučaju potrebno ih je pravilno dezinfikovati kako bi se izbegla šteta. I ne morate se uvek oslanjati na hemijska i komercijalna sredstva za čišćenje.
Jedan od potencijalnih problema sa korišćenjem drvenih dasaka za sečenje jeste to što one mikroskopskim bakterijama pružaju mesto za skrivanje, što može predstavljati rizik po vaše zdravlje.
Vrlo je važno zapamtiti da su daske za sečenje napravljene od različitih materijala, pa ih treba čistiti odgovarajućim sredstvima u zavisnosti od materijala. Ako se ne čiste pravilno, drvene daske mogu nakupiti štetne bakterije.
Zato, presecite limun na pola i iscedite njegov sok na dasku, a zatim pospite malo soli. Nakon toga, uzmite polovinu limuna i utrljajte so u površinu daske, pa je isperite pod mlazom vode. So će se pretvoriti u abrazivnu pastu, koja će uništiti sve bakterije skrivene u ogrebotinama.
Limun takođe može pomoći u osvežavanju daske za sečenje, ostavljajući joj prijatan, svež miris. So pomaže u čišćenju drvenih površina zahvaljujući svojim abrazivnim svojstvima, uklanjajući prljavštinu i ostatke hrane sa daske.
Dok so pomaže u ribanju, limun sadrži kiselinu i ima prirodna svojstva čišćenja koja pomažu u omekšavanju i uklanjanju mrlja, kao i u uništavanju skrivenih bakterija.
To se dešava zbog porozne prirode drveta, u čije se vlakna i pukotine bakterije lako mogu zavući.
Drvo takođe upija vlagu, što pomaže bakterijama da se razmnožavaju. Da biste sprečili razvoj skrivenih klica, dasku za sečenje treba redovno prati i dobro sušiti. Čuvanjem daske na hladnom i suvom mestu dodatno ćete ograničiti rast bakterija.
Glas javnosti /U01S