Glas Javnosti


Ovo je turski način pranja peškira

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Pranje peškira nije tako jednostavno kako izgleda

Da bi peškiri ostali čisti i dugotrajni, potrebno je malo truda i pridržavanje nekoliko saveta. 

Stručnjaci savetuju da se peškiri peru na višim temperaturama, idealno između 40 i 60 stepeni Celzijusa.

Peškiri često dolaze u kontakt s kožom i vlagom, što ih čini idealnim podlogama za razvoj bakterija i mikroba. Zbog toga je potrebna viša temperatura pranja. 

Drugi važan aspekt je njihova sposobnost upijanja. Glavna funkcija peškira je da upijaju vodu, ali zbog grešaka u pranju oni s vremenom postaju tvrđi i manje upijajući.

Jedan od glavnih uzroka toga su omekšivači, koji se lepe za vlakna i otežavaju tkaninu.

Turski način pranja peškira ih čini mekšim i upijajućim. 

Ova metoda se može koristiti i za nove peškire. Nakon kupovine, uvek ih potopite u vodu na nekoliko sati. 

Neki čak preporučuju da se natapaju i do 24 sata. To oslobađa vlakna i čini tkaninu mekšom i prijatnijom. 

U vodu možete dodati i nekoliko kašičica sode bikarbone – savršeno će osvežiti tkaninu.

Jestiva soda (soda bikarbona) je odličan saveznik u pranju peškira. 

Prilikom svakog pranja možete dodati nekoliko kašika sode direktno u bubanj veš mašine. 

Soda bikarbona uklanja neprijatne mirise i uništava bakterije. Ima antibakterijska svojstva i bezbedna je za kožu. 

Takođe poboljšava sposobnost upijanja tkanine i pomaže da peškiri duže zadrže svjež i nov izgled.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR