Da bi peškiri ostali čisti i dugotrajni, potrebno je malo truda i pridržavanje nekoliko saveta.
Stručnjaci savetuju da se peškiri peru na višim temperaturama, idealno između 40 i 60 stepeni Celzijusa.
Peškiri često dolaze u kontakt s kožom i vlagom, što ih čini idealnim podlogama za razvoj bakterija i mikroba. Zbog toga je potrebna viša temperatura pranja.
Drugi važan aspekt je njihova sposobnost upijanja. Glavna funkcija peškira je da upijaju vodu, ali zbog grešaka u pranju oni s vremenom postaju tvrđi i manje upijajući.
Jedan od glavnih uzroka toga su omekšivači, koji se lepe za vlakna i otežavaju tkaninu.
Turski način pranja peškira ih čini mekšim i upijajućim.
Ova metoda se može koristiti i za nove peškire. Nakon kupovine, uvek ih potopite u vodu na nekoliko sati.
Neki čak preporučuju da se natapaju i do 24 sata. To oslobađa vlakna i čini tkaninu mekšom i prijatnijom.
U vodu možete dodati i nekoliko kašičica sode bikarbone – savršeno će osvežiti tkaninu.
Jestiva soda (soda bikarbona) je odličan saveznik u pranju peškira.
Prilikom svakog pranja možete dodati nekoliko kašika sode direktno u bubanj veš mašine.
Soda bikarbona uklanja neprijatne mirise i uništava bakterije. Ima antibakterijska svojstva i bezbedna je za kožu.
Takođe poboljšava sposobnost upijanja tkanine i pomaže da peškiri duže zadrže svjež i nov izgled.
Glas javnosti /U01S