Glas Javnosti

VRUĆINE NE PRIJAJU NI VOZILIMA: Zašto se najčešće automobil zapali u vožnji?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Velike vrućine reflektuju se na sve sfere naših života. I dok svakodnevno govorimo o zaštiti od toplotnog talasa, visokih temperatura i dehitracije, pitanje je i kako vrućina šteti automobilima.

Vrućina najviše šteti unutrašnjosti automobila, kaže automehaničar Aleksandar Ivić, a sve komponente su izložene velikim temperaturama, kada je automobil zatvoren i parkiran.

„Ono što možemo uraditi da zaštitimo automobil je da nađemo sklonište, recimo ispod drveta, negde gde je hlad ili da postavimo neku zaštitu sa unutrašnje strane vozila. Vrelina utiče i na lak i boju, to dugoročno ostavlja posledice. Takođe na mat boje, bledi enterijer automobila…”, istakao je Ivić.


Više intervencija na automobilima ipak ima u zimskom periodu, mada, navodi naš sagovornik, nije velika razlika ni leti.

„Mnogo problema ima i sa hlađenjem i rashladnim sistemom motora, koji je izložen visokim temperaturama. Sve mora da radi savršeno kao bi se automobil ohladio i kako ne bi došlo do oštećenja na motoru”, ističe on.

Takođe, i kočnice su jako izložene, jer se teže kočioni sistem rashlađuje na visokim temperaturama. A kako dodaje Ivić, i klima uređaji su opterećeni na visokim temperaturama, pa klima uređaji treba da budu u savršenom stanju.

Kolika je mogućnost da se automobil zapali na visokim temperaturama

„Najveći uzrok da se automobil zapalli je neispravnost u električnim instalacijama automobila. Čim je automobil opterećen radom klima uređaja, samim tim i električne instalacije trpe. Ukoliko postoji curenja ulja na motoru, ili goriva, i to može biti uzrok paljenja automobila“, kaže automehaničar.


On je objasnio i da rad klime utiče na potrošnju goriva. Sve, kaže, zavisi od veličine automobila i kubikaže.

„Otprilike pola litra do litar može da poraste potrošnja goriva uz uključen klima uređaj“.


Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR