Svi imamo u kuhinji bar jednu šerpu ili tiganj koji su nekada sijali, a danas su puni ogorelih tragova i tvrdokornih naslaga masnoće. Umesto da trošite novac na skupe hemikalije i abrazivne sunđere koji mogu oštetiti posuđe, rešenje možete pronaći u sopstvenoj kuhinji - potrebno vam je samo pola limuna i krupna so.
Ova jednostavna tehnika već decenijama se prenosi među kuvarima, jer daje iznenađujuće rezultate. Limunov sok bogat je limunskom kiselinom, koja prirodno rastvara rđu i masnoću, dok so deluje kao blagi abraziv koji uklanja zagorele slojeve i vraća posuđu sjaj. Kada se spoje, ova dva sastojka formiraju pastu koja otapa prljavštinu i oslobađa površinu od tvrdokornih mrlja.
Iako je trik sa limunom i solju odličan za šerpe od čelika ili gvožđa, nije preporučljiv za posuđe s nelepljivim premazima ili tankim aluminijumskim slojem, jer abrazivna so može oštetiti površinu. Takođe, izbegavajte korišćenje kupovnog limunovog soka - samo svež limun daje puni efekat.
Za posebno tvrdokorne naslage možete prethodno potopiti šerpu u mešavinu sode bikarbone i malo sirćeta na pola sata, a zatim ponoviti proces sa limunom i solju. Rezultat je posuđe koje izgleda gotovo kao novo i to bez upotrebe hemije.
Glas javnosti /U01S