Glas Javnosti


Zagorele šerpe izgledaće kao nove uz samo dva sastojka

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ova dva sastojka formiraju pastu koja otapa prljavštinu

Svi imamo u kuhinji bar jednu šerpu ili tiganj koji su nekada sijali, a danas su puni ogorelih tragova i tvrdokornih naslaga masnoće. Umesto da trošite novac na skupe hemikalije i abrazivne sunđere koji mogu oštetiti posuđe, rešenje možete pronaći u sopstvenoj kuhinji - potrebno vam je samo pola limuna i krupna so.

Ova jednostavna tehnika već decenijama se prenosi među kuvarima, jer daje iznenađujuće rezultate. Limunov sok bogat je limunskom kiselinom, koja prirodno rastvara rđu i masnoću, dok so deluje kao blagi abraziv koji uklanja zagorele slojeve i vraća posuđu sjaj. Kada se spoje, ova dva sastojka formiraju pastu koja otapa prljavštinu i oslobađa površinu od tvrdokornih mrlja.

  • Pospite izdašan sloj krupne soli preko zagorelih ili rđavih delova šerpe.
  • Uzmite pola svežeg limuna i snažno trljajte preko soli, istiskaujući sok dok ne dobijete pastu.
  • Ostavite da deluje nekoliko minuta (5-10) kako bi kiselina prodrla u naslage.
  • Zatim kružnim pokretima nastavite da trljate dok se fleke ne počnu skidati.
  • Isperite toplom vodom i blagim deterdžentom, pa odmah osušite.

Kada koristiti, a kada izbegavati

Iako je trik sa limunom i solju odličan za šerpe od čelika ili gvožđa, nije preporučljiv za posuđe s nelepljivim premazima ili tankim aluminijumskim slojem, jer abrazivna so može oštetiti površinu. Takođe, izbegavajte korišćenje kupovnog limunovog soka - samo svež limun daje puni efekat.

Za posebno tvrdokorne naslage možete prethodno potopiti šerpu u mešavinu sode bikarbone i malo sirćeta na pola sata, a zatim ponoviti proces sa limunom i solju. Rezultat je posuđe koje izgleda gotovo kao novo i to bez upotrebe hemije.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR