Glas Javnosti

DRAGANA ĐORĐEVIĆ: UDRUŽENI LITIJUMSKI UDAR EU I VUČIĆA NA SRBIJU (VIDEO)

Glasno
Autor: Glas javnosti

Najveća šteta nakon eventualnog otvaranja rudnika nastala bi po vodotokove i podzemne vode koje napajaju zemljište i u periodima suša, upozorava Dragana Đorđević, naučni savetnik Instituta za hemiju i metalurgiju u Beogradu.

Zagađenje bi se prenelo preko Drine sve do Save i Dunava, dodaje Đorđevićka.

Nacrt studije o proceni uticaja na životnu sredinu pokazuje da će se iz Drine uzimati čista voda, a nakon prerade rude vraćati zatrovana, kaže Đorđevićka. Previđa se opasnost od toksične prašine koja će biti transportovana pokretnim trakama van rudunika. Buka će takođe biti nerešiv problem.

Do zagađenja rudničkom toksičnom vodom je već došlo prilikom bušenja za potrebe rudnika. Sve što se tamo iskopa je visoko toksično.

Dr Dragana Đorđević objašnjava opasnosti od sumporne i hlorovodonične kiseline koje se koriste u preradi rude. Ruda sadrži arsen, olovo sulfide, natrijum. Svaki deo procesa, kopanje prerada i skladištenje na deponiji nosi velike opasnosti, upozorava dr. Dragana Đorđević.

Jalovište je izloženo bujičnim tokovima i pre ili kasnije će popustiti. Projekat je, imajući u vidu reputaciju Rio Tinta, takođe visoko koruptivan, upozorava dr Dragana Đorđević.

Dužnost je svakog pojedinca, građana Srbije da se suprostavi ujedinjenom pritisku Evropske Unije i vlasti u Srbiji i sačuva zemlju za buduća pokoljenja. Srbija može živeti i bez rudnika litijuma, a sa rudnikom ne može preživeti, poručuje dr Dragana Đorđević.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR