Glas Javnosti

UŽAS! SRBIJA POSTAJE RUDARSKA DRŽAVA, PRESUDNI JE ČAS DA SE SPREČI VELEIZDAJA! – SRETEN ĐORĐEVIĆ (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas javnosti

Onaj ko bi potpisao dozvolu za eksploataciju rude litijuma u Jadru bio bi prepoznat u istoriji Srbije kao najveći izdajnik srpskog roda, kaže za Glas javnosti advokat Sreten Đorđević, koji se dugo bavi zaštitom prava u oblasti ekologije.

Srbija postaje rudarska država, biće zona žrtvovanja za potrebe zelene agende EU, upozorava Đorđević. U emisiji „Intervju“ osvrće se na nedavno objavljene nacrte studije o uticaju projekta „Jadar“ na životnu sredinu i na najavu predsednika Srbije da bi rudnik litijuma u tom delu naše zemlje mogao biti otvoren 2028. godine.

Ovo je prelomni trenutak da se učini sve da se to spreči, jer ako dođe do realizacije ovog rudnika, očekujte sigurno još deset megarudnika u Srbiji u narednoj deceniji, ili 40 rudnika do 2035. godine, i neće ostati kubni metar čistog vazduha, biće zagađeni i voda i zemlja u našoj državi.

Govorimo o budućim generacijama, jer će patnje biti toliko velike da generacije posle nas neće moći da žive normalnim životom, upozorava naš sagovornik.

Ukazuje na brojne primere kako rudarske kompanije krše u Srbiji domaće i međunarodne propise i standarde, i navodi pravna rešenja kako bi se pokušalo da se tome stane na put. Ukoliko to ne bi pomoglo, ukoliko bi pravo prestalo da postoji, građanski bunt je jedino rešenje, smatra Đorđević.

Povodom najave oživljavanja projekta „Jadar“ meštani doline Jadra najavili su veliki protest na Vidovdan, a o tome je u emisiji govorila Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ koja se javila iz Gornjih Nedeljica.

Emisiju pogledajte u priloženom videu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR