Glas Javnosti

IMA ROK TRAJANJA: Koliko dugo krema za sunčanje zaista može da se koristi?

Život
Autor: Glas javnosti

Kreme za sunčanje i losioni za telo su neophodni za svaki tip kože tokom leta. One štite našu kožu od opekotina i prekomernog izlaganja UVA i UVB zracima.

Osim što zaštitnim faktorom produžavamo vreme prirodne zaštite od UV zraka, sprečavamo kancer kože i štitimo najveći organ našeg tela.
Ali osim dovoljnog faktora zaštite od sunca (SPF), redovno se pitamo: koliko traju kreme, sprejevi, losioni za sunčanje i drugi proizvodi za zaštitu od sunca?


Koliko može da traje krema za sunčanje?
Da biste izvukli maksimum iz proizvoda, trebalo bi da se oslonite na etikete na ambalaži koje pružaju bitne informacije.
Na primer, "Najbolje iskoristiti do datuma"… na ambalaži je odštampan rok upotrebe, slično kao na hrani.
Prema proizvođaču, neotvorena krema za sunčanje nudi pouzdanu zaštitu i garantovani zaštitni efekat do ovog datuma. Može se pretpostaviti da sve neotvorene kreme za sunčanje imaju rok trajanja od 30 meseci od trenutka kupovine.
Ako niste pronašli rok trajanja na kremi za sunčanje, postoji još jedan način da proverite datum isteka – potražite simbol koji predstavlja otvoren poklopac i pored njega se nalazi broj i slovo.
Ovaj simbol označava koliko dugo možete bezbedno da koristite kremu za sunčanje nakon otvaranja. "12M" znači 12 meseci.
Krema za sunčanje je istekla: Kada UV zaštita nestaje?
Ako vam je krema za sunčanje istekla, ne morate je odmah baciti jer kreme za sunčanje i dalje pružaju zaštitu. Međutim, proizvođači garantuju 100 odsto zaštitu samo do isteka roka trajanja. Šta se dešava posle toga? Zaštita se može smanjiti tokom vremena.
To je zbog toga što kiseonik ulazi u kremu za sunčanje i menja efikasnost sastojaka.
Međutim, savetuje se oprez kada koristite kreme za sunčanje koje sadrže sastojak i formulaciju sa oktokrilenom.

Oktokrilen može da formira kancerogenu supstancu zvanu benzofenon ako se čuva duže vreme. Međutim, ako koristite zaštitu od sunca od prirodne kozmetike, ovaj rizik ne postoji.
Šta treba uzeti u obzir kada koristite staru kremu za sunčanje od prošle godine?
Da li želite da koristite kremu za sunčanje koja je od prošle godine ili joj je rok istekao?
Zatim bi trebalo da sledite ove savete da biste nastavili da uživate u punoj zaštiti. Krema za sunčanje treba da miriše i izgleda normalno i da ima originalnu konzistenciju iz prethodne godine.
Neobičan miris ili boja ukazuje na pokvarenu kremu za sunčanje. Nanesite dvostruku količinu kreme za sunčanje na kožu kako biste obezbedili efikasnost protiv sunca i opekotina od sunca.
Kako pravilno čuvati kremu za sunčanje?
Svake godine obično nam ostane jedna ili više tuba kreme za sunčanje. Da biste mogli da koristite proizvod sledeće godine, obratite pažnju na sledeće. Čuvajte kremu za sunčanje na hladnom mestu, najbolje u frižideru.
Očistite otvor nakon svake upotrebe i vodite računa da proizvod držite dalje od svetlosti i toplote.
Mineralne organske kreme za sunčanje ne sadrže nikakve hemijske sastojke i mogu se bezbedno koristiti čak i nakon isteka roka trajanja i zadržavaju svoja zaštitna svojstva.

Koža trudnica, majki i male dece takođe je bezbedno i pouzdano zaštićena mineralnom organskom kremom za sunčanje.
Četiri saveta kako da vaša krema za sunčanje traje duže
Čuvajte kremu za sunčanje na hladnom i suvom mestu. Toplota i vlaga mogu smanjiti efikasnost kreme za sunčanje, pa je čuvajte na hladnom mestu, kao što je ormarić za kupatilo. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Ako koristite kremu za sunčanje na otvorenom, pokušajte da je držite dalje od direktne sunčeve svetlosti.
Držite bočicu u senci ili je čuvajte u vrećici kada ne nanosite aktivno kremu za sunčanje.
Dobro je zatvorite Uverite se da ste dobro zatvorili bocu nakon svake upotrebe kako biste sprečili ulazak vazduha i vlage. Ovo će pomoći da krema za sunčanje traje duže.
Koristite čiste ruke tokom nanošenja.
Da bi krema za sunčanje bila higijenska i izbegla moguća kontaminacija, izvadite je iz boce čistim rukama ili lopaticom. Ovo će smanjiti rizik od kontaminacije.
Pravilna upotreba kreme za sunčanje
Nanesite kremu za sunčanje najmanje 30 minuta pre izlaska na sunce, jer ćete samo tako obezbediti efikasnu zaštitu od UV zraka. Pola supene kašike preporučuje se za lice, uši i vrat, ali treba izbegavati područje oko očiju.

Ako želite da iskoristite efekat kreme za sunčanje protiv starenja tokom cele godine, trebalo bi da koristite zaštitni faktor za lice svakog meseca kako biste sprečili fotostarenje.
Preporučujemo ponovno nanošenje kreme za sunčanje svaka dva sata na plaži i učinite rutinom nanošenje kreme za sunčanje čim izađete iz vode.

Glas javnosti/ N05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR