Majčina dušica, poznata i kao timijan, nije samo začin u jelima, već i divan ukras na terasi. Ova biljka iz porodice Labiatae, poreklom iz mediteranskih zemalja, prosto osvaja svojim mnogobrojnim blagodetima.
Osim što se tradicionalno koristi kao začin u varivima, supama i umacima od paradajza, majčina dušica je i lekovita biljka bez štetnih sastojaka. Njeni lekoviti sastojci, prisutni u cvetu i listu, čine je neprocenjivom za zdravlje.
Sa svojim mirisnim cvetnim grozdovima u ružičastim nijansama, majčina dušica je idealna za balkone, terase i kamenjare. Njen patuljasti rast čini je savršenim izborom za popunjavanje pukotina na starim kamenim zidovima ili kao deo uređenja vrtova.
Berba majčine dušice odvija se od maja do septembra, a treba je pravilno seći, nožem ili makazama kako biste sačuvali njen lekoviti potencijal. Stabljike se mogu sušiti pre cvetanja, a nakon toga ih je potrebno podrezati.
Zato, iskoristite moć majčine dušice kao lekovite biljke i kao dekorativni element u vašem domu, i uživajte u njenim mnogobrojnim blagodetima.
Glas javnosti/ N01S