Džena Gestetner je 21-godišnjakinja iz Los Anđelesa kojoj je dijagnostikovan sindrom aktivacije mastocita (MCAS).
MCAS je stanje u kojem pacijent stalno doživljava simptome anafilakse alergije– simptome koprivnjače, otoka, niskog krvnog pritiska, otežanog disanja i teške dijareje.
Gestetner je rekla za Foks Njuz Digital da je imala naizgled nepovezane zdravstvene probleme tokom svog života.
„Uvek sam bila osteljiva. Imala sam osetljivu kožu, osetljiv stomak i uvek bih se brzo razbolela ili povredila“, dodala je ona. Kada je imala oko 12 godina, postalo je još gore, dodaje.
Otkrila je da su njeni simptomi – bol, mučnina, umor i vrtoglavica – počeli da se pogoršavaju kada je jela određenu hranu. Svaki put su reakcije na određenu hranu bile jače.
Kada je imala 18 godina, jela je samo 15 namirnica – znala je da su joj očajnički potrebni odgovori.
Ne samo za fizičko zdravlje, već i za mentalno zdravlje. Nakon godina lutanja u mraku, dijagnostikovan joj je MCAS.
Otkrili su da ona nije alergična na samo 13 namirnica. Tako se na njenom meniju nalazi bela riba, ćuretina, boranija, tikvice, krastavci, limet, urme, grožđe, maline, kruške, čia semenke, semenke lokvanja i maslinovo ulje.
Studentkinja Univerziteta Južne Kalifornije kaže da joj je najveći izazov da jede van kuće.
„Većina restorana nema hranu koju mogu da jedem, tako da obično moram da proverim menije na nekoliko mesta pre nego što pronađem ono koje radi“, navela je.
Zatim mora da pozove restoran i da se uveri da kuvari pravilno pripremaju hranu kako ne bi bila kontaminirana.
„U svakom slučaju, veoma sam zabrinut zbog jedenja vani, jer čak i male količine druge hrane mogu izazvati reakciju.“
Gestetner uživa u istim stvarima svaki dan. Ona jede puding od čia semena za doručak, proteine iz povrća za ručak i večeru, a voće kao užinu.
Važno joj je da unese dovoljno kalorija i, uprkos malom izboru, vodi računa o uravnoteženoj ishrani koja je dovoljno hranljiva, naglašava ona.
Među glavnim namirnicama koje ona mora da izbegava jesu pirinač, testenina, hleb, krekeri, crveno meso, piletina, salata, jabuke, limun i začini.
Danas na društvenim mrežama deli recepte i iskustva života sa ovom bolešću.
„Ljudi su veoma pozitivno reagovali na moj sadržaj, jer su se osećali potvrđenim i motivisanim da krenu napred i sagledavaju svoje izazove u pozitivnom svetlu“, navela je.
Glas javnosti/ N01S