Slavska trpeza je za mnoge porodice u Srbiji ne samo tradicija već i prilika da okupe prijatelje i rodbinu. Iako se čini da je posna slava povoljnija od mrsne, ipak nije tako i troškovi često dostižu visoke iznose, pogotovo kada se priprema za veći broj gostiju.
Glavni trošak je riba, a za ovaj broj gostiju pazari se desetak kilograma ribe. Cene osciliraju u zavisnosti od vrste. Šaran je trenutno 600 dinara po kilogramu, dok su jeftinije opcije babuška, koja je 300 i tostolobik od 400. Skuplji izbori su som, koji košta 800 dinara, i smuđ, koji je i dalje 1.200.
Pečenje ribe u pekari dodatno košta od 250 do 300 dinara po kilogramu. Računica na kraju pokazuje da ako se domaćin odluči za kombinaciju ribe srednje cene treba da plati između 6.500 i 10.500 dinara.
Slavski kolač se može pazariti po ceni od 600 do 2.000 dinara, u zavisnosti od veličine i kvaliteta, dok slavsko žito košta od 900 do 1.000 dinara po kilogramu.
Domaćini često biraju da posluže dve torte, i to ukupno košta između 4.400 i 9.600 dinara, zavisno od toga da li se odlučuju za osnovne ili luksuznije varijante. Sitni kolači su, takođe, popularan izbor, a njihova cena zavisi od mesta kupovine. U pekarama kilogram staje oko 1.300, dok u poslastičarnicama cena dostiže 1.800 dinara. To znači još dodatnih oko 5.000 dinara.
Pored hrane, neizostavan deo je i piće, koje uključuje vodu, sokove, vino i rakiju, a sve to dostiže cenu od oko 12.000 dinara.
Iako slavska tradicija ne poznaje štednju, ovakvi iznosi mogu biti ozbiljan udar na budžet prosečne srpske porodice.
Glas javnosti/K04S