Glas Javnosti

Zašto bananice nemaju ukus prave banane?

Život
Autor: Glas javnosti

Tajna se krije u sorti

Da li ste se ikada zapitali zašto slatkiši sa ukusom banane, poput bananica, ne liče na pravi ukus ovog voća?

Iako bi trebalo da podsećaju, ukus banane u slatkišima zapravo je vrlo različit od onog koji ima sveža banana.

Ova banana imala je mnogo bogatiji i intenzivniji ukus od današnjih banana, koji je vrlo sličan veštačkom ukusu koji danas povezujemo sa slatkišima.

Međutim, gro mišel su gotovo potpuno nestale zbog gljivične bolesti koja je uništila plantaže, a kevendiš je postao glavni izbor zbog svoje otpornosti na bolesti.


Ključna razlika između ove dve sorte je da su kevendiš genetski identične - sve banane su klonovi i imaju isti, relativno blag ukus.

S druge strane, gro mišel je imala je mnogo bogatiji ukus jer je sadržala veću koncentraciju isoamil-acetata, komponente koja je odgovorna za prepoznatljiv ukus u slatkišima.

Kada su proizvođači slatkiša počeli da kreiraju proizvode sa ukusom banane, koristili su upravo ovu supstancu, isoamil-acetat, da ga repliciraju.

Zbog toga ukus banane u modernim slatkišima podseća na ono što su banane bile pre više od 75 godina, dok današnje voće nema isti intenzivan i prepoznatljiv ukus.



Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR