Da li ste se ikada zapitali zašto slatkiši sa ukusom banane, poput bananica, ne liče na pravi ukus ovog voća?
Iako bi trebalo da podsećaju, ukus banane u slatkišima zapravo je vrlo različit od onog koji ima sveža banana.
Ova banana imala je mnogo bogatiji i intenzivniji ukus od današnjih banana, koji je vrlo sličan veštačkom ukusu koji danas povezujemo sa slatkišima.
Međutim, gro mišel su gotovo potpuno nestale zbog gljivične bolesti koja je uništila plantaže, a kevendiš je postao glavni izbor zbog svoje otpornosti na bolesti.
Ključna razlika između ove dve sorte je da su kevendiš genetski identične - sve banane su klonovi i imaju isti, relativno blag ukus.
S druge strane, gro mišel je imala je mnogo bogatiji ukus jer je sadržala veću koncentraciju isoamil-acetata, komponente koja je odgovorna za prepoznatljiv ukus u slatkišima.
Kada su proizvođači slatkiša počeli da kreiraju proizvode sa ukusom banane, koristili su upravo ovu supstancu, isoamil-acetat, da ga repliciraju.
Zbog toga ukus banane u modernim slatkišima podseća na ono što su banane bile pre više od 75 godina, dok današnje voće nema isti intenzivan i prepoznatljiv ukus.
Glas javnosti/D03S