Glas Javnosti


Zašto ponekad žudimo baš za čokoladom

Život
Autor: Glas javnosti

Kockica, po kockica, red po red i ode cela čokolada - koliko puta se samo dogodilo da jednostavno ne možemo da izdržimo i u potpunosti nas ovlada želja za ovim slatkišem?

Ovaj moment nije puka želja za slatkim, već i signal koji nam telo šalje - možda smo pod stresom, umorni ili pak dehidrirani.

Žudnja za čokoladom nije retka pojava - mnogi ljudi je povremeno osete i neretko se iza te želje krije nešto više od same ljubavi prema slatkišima. Ukoliko često imamo potrebu za ovom poslasticom, telo ipak nešto javlja.

Dehidrirali smo

Kada organizmu nedostaje tečnosti, bilo da je u pitanju nedovoljan unos vode ili pojačan gubitak znojenjem, telo može reagovati osećajem gladi, posebno za slatkišima kao što je čokolada. U stanju dehidracije teže je da se pristupi rezervama glukoze, pa čokolada sa dodatim šećerima može brzo da pruži energiju.

Pod stresom smo

Stres često dovodi do toga da posegnemo za hranom koja nam pričinjava zadovoljstvo, a čokolada je jedan od najčešćih utešnih izbora. Ljudi često povezuju čokoladu sa pozitivnim osećanjima, pa je želja za njom zapravo emocionalni odgovor. Naučnici ovo objašnjavaju kao teoriju "razrađene uticajne želje" - što više razmišljamo o prijatnom osećaju koji nam čokolada donosi, želja za njom postaje intenzivnija u poređenju sa trenutnim neprijatnim stanjem.

Čula su stimulisana

Ponekad se želja za čokoladom javi kao odgovor na spoljašnje nadražaje - prolazak pored pekare, reklama na televiziji ili miris kakaa. Ta spoljna čula aktiviraju maštu: zamišljate ukus, teksturu i užitak grickanja čokolade. Kada se stvarna i zamišljena čula spoje, želja za čokoladom ipak postaje snažnija, piše Veri vel helt.

Ipak žudimo za šećerom

Bela ili mlečna čokolada sadrže visoke količine šećera. Iako naučnici još uvek raspravljaju o tome da li šećer može izazvati pravu zavisnost, poznato je da aktivira centre zadovoljstva u mozgu, što može dovesti do pojave jake želje za slatkim namirnicama. U tom smislu, žudnja možda nije usmerena prema čokoladi kao takvoj, već prema šećeru u njoj.

Umorni smo

Čokolada sadrži kofein, posebno tamna čokolada, pa je moguće da žudimo za njom zbog potrebe za dodatnom energijom. Mlečna i bela čokolada imaju znatno manje kofeina, ali i dalje mogu doprineti osećaju budnosti.

Kako kontrolisati želju za čokoladom

Ako pokušavamo da smanjimo unos čokolade iz zdravstvenih razloga, evo nekoliko saveta:

Možemo da vežbamo svesnost i da se zapitamo da li smo zaista gladni ili možda žedni? Da li nam treba čokolada ili nešto drugo?

Odvratiti pažnju: U situacijama žudnje, preporučljivo je da se uključimo u drugu aktivnost kako bismo preusmerili misli.

Unositi dovoljno vode: Nedovoljan unos tečnosti može podstaći želju za slatkišima.

Birati uvek tamnu čokoladu: Birati čokoladu sa 50 odsto ili više kakaa, jer to obično značo manje šećera, više hranljivih sastojaka.

Pomaže aromaterapija: Slatki mirisi mogu pojačati želju, dok sveži ili slani mirisi mogu pomoći da se ona ublaži.


Glas javnosti R02S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR