Ovaj moment nije puka želja za slatkim, već i signal koji nam telo šalje - možda smo pod stresom, umorni ili pak dehidrirani.
Žudnja za čokoladom nije retka pojava - mnogi ljudi je povremeno osete i neretko se iza te želje krije nešto više od same ljubavi prema slatkišima. Ukoliko često imamo potrebu za ovom poslasticom, telo ipak nešto javlja.
Kada organizmu nedostaje tečnosti, bilo da je u pitanju nedovoljan unos vode ili pojačan gubitak znojenjem, telo može reagovati osećajem gladi, posebno za slatkišima kao što je čokolada. U stanju dehidracije teže je da se pristupi rezervama glukoze, pa čokolada sa dodatim šećerima može brzo da pruži energiju.
Stres često dovodi do toga da posegnemo za hranom koja nam pričinjava zadovoljstvo, a čokolada je jedan od najčešćih utešnih izbora. Ljudi često povezuju čokoladu sa pozitivnim osećanjima, pa je želja za njom zapravo emocionalni odgovor. Naučnici ovo objašnjavaju kao teoriju "razrađene uticajne želje" - što više razmišljamo o prijatnom osećaju koji nam čokolada donosi, želja za njom postaje intenzivnija u poređenju sa trenutnim neprijatnim stanjem.
Ponekad se želja za čokoladom javi kao odgovor na spoljašnje nadražaje - prolazak pored pekare, reklama na televiziji ili miris kakaa. Ta spoljna čula aktiviraju maštu: zamišljate ukus, teksturu i užitak grickanja čokolade. Kada se stvarna i zamišljena čula spoje, želja za čokoladom ipak postaje snažnija, piše Veri vel helt.
Bela ili mlečna čokolada sadrže visoke količine šećera. Iako naučnici još uvek raspravljaju o tome da li šećer može izazvati pravu zavisnost, poznato je da aktivira centre zadovoljstva u mozgu, što može dovesti do pojave jake želje za slatkim namirnicama. U tom smislu, žudnja možda nije usmerena prema čokoladi kao takvoj, već prema šećeru u njoj.
Čokolada sadrži kofein, posebno tamna čokolada, pa je moguće da žudimo za njom zbog potrebe za dodatnom energijom. Mlečna i bela čokolada imaju znatno manje kofeina, ali i dalje mogu doprineti osećaju budnosti.
Ako pokušavamo da smanjimo unos čokolade iz zdravstvenih razloga, evo nekoliko saveta:
Možemo da vežbamo svesnost i da se zapitamo da li smo zaista gladni ili možda žedni? Da li nam treba čokolada ili nešto drugo?
Odvratiti pažnju: U situacijama žudnje, preporučljivo je da se uključimo u drugu aktivnost kako bismo preusmerili misli.
Unositi dovoljno vode: Nedovoljan unos tečnosti može podstaći želju za slatkišima.
Birati uvek tamnu čokoladu: Birati čokoladu sa 50 odsto ili više kakaa, jer to obično značo manje šećera, više hranljivih sastojaka.
Pomaže aromaterapija: Slatki mirisi mogu pojačati želju, dok sveži ili slani mirisi mogu pomoći da se ona ublaži.
Glas javnosti R02S