Glas Javnosti

Najvredniji kulturno-istorijski spomenik: Crkva svetih Arhangela Mihail i Gavrila u Sarajevu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Stara srpska pravoslavna crkva u Sarajevu, Crkva svetih Arhangela Mihaila i Gavrila jedan je od najstarijih i najvrijednih kulturno-istorijskih spomenika u Sarajevu.

Crkva svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu je smeštena nedaleko od Baščaršije, u starom delu, tačnije u ulici Mule Mustafe Bašeskije.

Nazivaju je i Crkva na Baščaršiji, a starija je od samog grada.

Podignuta je u 14. veku, a pre osam vekova crkva je ušla u sastav tadašnje Dabarske episkopije, koju je osnovao Sveti Sava, i taj kontinuitet ima neprekidno do sada, kada deluje u okviru Mitropolije dabrobosanske.

Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i predstavlja najstariji i jedan od najvrednijih kulturno-istorijskih spomenika Sarajeva.

Dobrim delom je ukopana u zemlju, pravougaonog je oblika, zidovi su od krečnjaka, debeli metar. Nalazi se na temeljima ranohrišćanske bazilike.

Ali, najveću vrednost čine, ne samo ikonostas iz 17. veka, nego i delovi mošti koje se u njoj čuvaju Svetog Pantelejmona, Jakova Persijanaca, Svetog Trifuna, kao i Svete Tekle.


Sveti Sava je iz Svete zemlje u Srbiju doneo ruku Svete Tekle (učenice apostola Pavla), a patrijarh Arsenije Četvrti je darovao Staroj crkvi u Sarajevu.

Ljudi svih vera posećuju staru pravoslavnu crkvu Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, koja je u narodu poznata i kao crkva Svete Tekle.

Ono što posebno krasi staru crkvu pored moštiju Svete Tekle jesu i mošti mladenca na spratu, u hramu, odnosno jednomesečne bebe. Nema nikakvih pisanih tragova o ovim moštima u svetinji, ali predanje koje je staro već dva veka kaže da je zla maćeha bacila to dete niz stepenice i da se ono na taj način posvetilo.

Ono je ovde sahranjeno. Dolaze svi da se mole pred moštima mladenca. Posebno oni koji nemaju decu, kao i oni koji mole za zdravlje i spasenje svoje porodice i dece.


Glas javnosti/RTVIS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR