Glas Javnosti


Ako vam rižoto ispada slepljen, ovo su greške koje pravite

Hrana
Autor: Glas javnosti

Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.

Ako vam rižoto redovno ispada gust, gnjecav ili se sve zrna slepe u jednu masu - niste jedini. Ipak, većina tih problema događa se zbog nekoliko klasičnih grešaka koje je lako ispraviti.
 
Vrsta pirinča je ključna
 
Za rižoto se nikako ne koristi običan pirinač dugog zrna. Rižoto zahteva okruglasta zrna s visokim udelom skroba, kao što su Arborio, Carnaroli ili Vialone Nano. Ove vrste upijaju tečnost i otpuštaju skrob koji jelu daje prepoznatljivu kremastost - ali zrna ipak ostaju odvojena.

Ukoliko koristite pogrešan pirinač (npr. basmati, jasmin ili obični beli dugozrni), rezultat će biti suv, prekuvan ili gnjecav rižoto koji više liči na prilog nego na jelo sa karakterom.
 
Pogrešno kuvanje i pogrešan odnos tečnosti
 
Jedna od najvećih grešaka je dodavanje previše tečnosti odjednom, zbog čega se pirinač zapravo kuva kao za čušpajz, umesto da polako otpušta skrob i stvara se tekstura rižota.

Ispravan način je dodavanje bujona postepeno, po jednu kutlaču, i stalno mešanje. To usporava proces kuvanja, ali daje mnogo bolji rezultat. Prebrzo kuvanje na jakoj vatri ili zanemarivanje mešanja može uzrokovati slepljena zrna i nedostatak kremoznosti.
 
Još jedna česta greška je predugo kuvanje - pirinač za rižoto mora ostati "al dente", dakle s blagim otporom pod zubom. Ako čekate da sva tečnost ispari i da jelo izgleda "gotovo" u loncu, zapravo ste ga već prekuvali.
 
Maslac i sir čine razliku
 
Za završni sjaj i pun ukus, u rižoto se nakon što je sklonjen s vatre dodaju maslac i rendani sir (najčešće parmezan), što se u italijanskoj kuhinji zove "mantecatura". Ako to preskočite, rižoto će ostati suv i lepljiv. Takođe, ne preporučuje se dodavanje sira tokom kuvanja - tada se sir može rastopiti prebrzo i dodatno zalepiti zrna.

Glas javnosti /B03S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR