Pihtije su neizostavni deo svake slavske trpeze, a zimsko vreme je svakako idealno da ih pripremite i u njima uživate.
Iako za pihtije postoje brojni recepti, pa neko voli drhtavije, neko sa više mesa, evo proverenog recepta koji preporučuje Telegraf.rs.
Potrebna vam je dimljena svinjska kolenica, 2 sveže i dve dimljene svinjske nogice, 500 gr junećeg ribića, 2 lista lorbera, velika glavica belog luka, pola kesice bibera u zrnu, voda i so.
Operite kolenicu i nogice i stavite ih u lonac sa ribićem. Dodajte biber, lorber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.
Kada je meso kuvano, procedite tečnost pa sipajte u dublji sud da provri.
Za to vreme meso i kožicu iseckajte i isitnite, pa poređajte po dnu posude u kojoj će biti pihtije. Zatim uzmite malo tečnosti u kašiku i proverite da li se lepi za prste. Ako se smesa lepi, to je odlično za čvrste pihtije. Ako ipak volite mekše, dodajte još malo vode i pustite da provri.
Potom u tečnost dodajte sitno seckani beli luk i soli po ukusu. Promešajte pa sipajte preko mesa. Ostavite da se ohladi, a naon toga ubacite pihtije u frižider da se što bolje stegnu.
Prijatno!
BONUS VIDEO: NOVAK SE VRATIO