Glas Javnosti


Da li GREŠITE kad KUVATE KAFU i kako da izbegnete ove NEZDRAVE I OPASNE navike

Hrana
Autor: Glas javnosti

U Srbiji ima izreka da kad devoja nauči da skuva valjanu kafu može da se uda, to samo govori o važnosti tradicije ispijanja kafe kod nas.

Nazivi za kafu u zavisnosti od prilike i doba dana u srpskoj tradiciji su razlučiti: jutrenjača, dočekuša, govoruša, ispraćuša ili, po potrebi, sikteruša. Jutrenjača je jutarnji napitak. Dočekuša se kuva u bilo koje doba dana kada gost uđe u kuću. Govoruša je ona uz koju se prijatelji ispričaju, a ispraćuša ili sikteruša je poslednja kafa koja se kuva gostima pred odlazak.

Iako svi verujemo da znamo kako se kuva kafa, ovo je najčešćih osam grešaka u pripremanju kafe zbog kojih onko ukusna  kako bi smo želeli.

Prekuvavanje kafe

Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća: espreso dva i po minuta, turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi...

Prevruća voda

Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. Idealna temperatura je 100 stepeni, jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.

Ignorišete odnos kafe i vode

Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

Foto: Pixabay

Koristi se prethodno samlevena kafa

Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.

Bira se najjeftinija kafa

Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija. Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.

Ne čuvate pravilno kafu

Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

Zamrzavanje kafe

Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda proverite da su posude sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte je u frižider kada jednom otvorite kafu.

Kuvate staru kafu

Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe, jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

(G.J.) 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR